• Почетна
  • СПОРТ
  • КОШАРКА – НОВА ПРАВИЛА: Несташни српски тренери трљају руке
Прочитај ми чланак

КОШАРКА – НОВА ПРАВИЛА: Несташни српски тренери трљају руке

0
vujosevic-foto-N-NEGOVANOVICH

Уобичајене сцене на „вечитим дербијима” на којима су клупе увек „активне” Фото Н. Неговановић

Нова кошаркашка сезона доноси и измену правила, а најинтересантнија је да ће санкција за техничку грешку бити једно слободно бацање и посед лопте.

Прекосутра, утакмицом између МЗТ-а и Олимпије, почиње 13. издање регионалне кошаркашке (АБА) лиге. Међу 14 клубова из седам земаља, Србија ће једина имати четири представника, а на папиру су Партизан и Црвена звезда поново главни кандидати за трофеј и места која воде у Евролигу.

Оно што је значајно, нова сезона доноси и нова правила, тачније јуче су ступиле на снагу измене које је Фиба донела још летос, које имају за сврху убрзање игре, активности на терену и повећање броја поена, што ће свакако највеће главобоље у почетку донети тренерима и играчима у тактичком престројавању.

Прва промена се односи на полукруг испод обруча у коме нема пробијања. До сада је фаул у нападу, ипак, могао да буде досуђен у одређеним ситуацијама (контакти лактовима или коленом од стране нападача или гурање у скок ситуацијама), а сада је та зона прилично либерализована, тако да ће се судити само такозвани „намерни” фаулови. Ново правило важи и за „тајм-аут” ситуације у другом полувремену. Екипа ће као и до сада имати три пута по минут одмора, међутим само два ће моћи да користи у последња два минута утакмице, што ће утицати и на избор тактичког оружја у неизвесним завршницама.

Новина је и да ће време након шута екипе напада по одбијању од обруча и поновног поседа лопте, бити ресетовано на 14 уместо досадашњих 24 секунде, што је помак у убрзавању кошарке. На промени овог правила посебно су инсистирали тренери, а следећа промена некима ће да иде на руку, посебно несташнима и онима који ову врсту санкције користе у „тактичком” и „мотивационом” смислу.

Наиме, казна за техничку грешку која је до сада  била на снази – два слободна бацања и посед лопте, преиначује се у једно слободно бацање и посед лопте. Наставак новог правила односи се на играче, који неће више моћи да на једној утакмици добије пет техничких грешака за различите техничке повреде, па ће друга значити и аутоматску дисквалификацију.

За учеснике АБА лиге свакако је најважније да од почетка знају правила по којима ће се одређивати учесници Евролиге. Руководство лиге се усагласило да директни учесници најквалитетнијег такмичења буду првак и финалиста завршног турнира, док ће у квалификације најбоље пласирани тим из лигашког дела. Живи били па видели!

(Политика.рс)