• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошарка: Ко је све повређен у репрезентацији Србије
Прочитај ми чланак

Кошарка: Ко је све повређен у репрезентацији Србије

0

duda
(Новости)

Проблеми са повредама обележили учешће кошаркаша Србије на турниру у Цељу. Ровитом Василију Мицићу придружили се Лучић, Богдановић и Недовић.

Кошаркаши Србије вратили су се у Београд после базичних припрема у Крањској Гори и три контролне утакмице на турниру у Цељу, на којем су победом против Летоније (67:54) заузели друго место. Као што је и најавио, селектор Душан Ивковић испробао је све расположиве кандидате за Евробаскет у Словенији, осим још ровитог Василија Мицића и Владимира Лучића, који је накнадно доспео на подужу листу „проблематичних“.

– Током три недеље проведене у Словенији, радило се напорно и добро, и могу да кажем да сам задовољан оним што је урађено – коментарише Ивковић.

– Нажалост, пехови са повредама нису престали да нас погађају, па смо непосредно пред утакмицу са Летонијом морали да заменимо Немању Недовића, који је на загревању осетио бол у скочном зглобу, а током меча се на повреду препона пожалио и Богдан Богдановић. Од почетка турнира није играо Лучић због проблема са леђима, као ни Мицић.

Када се списку за терапије дода и плејмејкер Милош Теодосић, који је у Цеље дошао пола сата пре друге утакмице на турниру против домаћина Словеније, може се рећи да Ивковић пролази кроз највеће искушење у својој дугој тренерској каријери. У светлу невероватне количине малера и осетљивог посла уклапања дебитаната у репрезентативни систем, два тријумфа (Турска, Летонија) и пораз од „змајчека“ изгледају као добра подлога за наставак припрема за Евробаскет.

– Због свега тога, ова победа на крају турнира даје ми веру да ћемо радом да дођемо до форме потребне за Европски шампионат у Словенији. Пре свега снагом воље, жељом и добром физичком спремом, дошли смо до тријумфа над Летонијом, која је добар тим који већ четири године игра заједно. Ми смо били са много дебитаната, али су играчи показали одличан вољни моменат и добили последњу четвртину чак са 18:5.

Ивковић је искорачио из свог уобичајеног модела анализе утакмице и одлучио да похвали најискусније репрезентативце, који ће имати улогу водича на путу остварења амбиција на Евробаскету у Словенији.

– Немам обичај никога посебно да издвајам, али неки играчи су понели велики терет и одиграли са знатно већом минутажом од планиране. Стефан Марковић је морао да игра чак 35 минута и борио се лавовски. Поред њега и капитен Ненад Крстић и Немања Бјелица давали су прави пример младим играчима.

Репрезентативци су данашњи дан провели на заслуженом одмору, а већ у уторак враћају се у дворану и настављају припреме за континентални шампионат. Следећа такмичарска станица је „Трофеј Београда 2013“, 10. и 11. августа у „Комбанк арени“.

ТРОФЕЈ БЕОГРАДА 2013.
10. август
Словенија – Турска (18.30)
Србија – Украјина (21.00)
11. август
Меч за треће место (18.30)
Меч за прво место (21.00)
12. август
Србија – Русија (пријатељски меч, 21.00)
* Улаз на све утакмице у „Арени“ је бесплатан.