Прочитај ми чланак

Кошарка: Евролиго, стиже Звезда!

0

Crvena zvezda5z033

(kkcrvenazvezda.rs)
Црвено-бели су успели! Црвена звезда ће играти Евролигу после 15 година! Све је стало у једну утакмицу, најзначајнију у каријери за већину момака који данас носе црвено-бели дрес.

Безброј пута ове сезоне они су показали да су прави када је најтеже, а тако је било и у Лакташима. За сваког навијача Звезде време је стало у тренутку када је Мијатовић упутио шут за победу из угла, лопта није ушла и велико славље је могло да почне. Срећа прати храбре, изабраници Дејана Радоњића су је заслужили!

Велики значај утакмице утицао је на игру оба тима. Виђене су осцилације у игри обе екипе, играло се у серијама, а екипе су се константно смењивале у вођству. На крају, виђена је драма достојна Фајнал фора АБА лиге и улога какав је Евролига. Пет минута пре краја црвено-бели су водили девет разлике (69:60), али је онда уследио велики пад у игри Звезде која је дозволила Радничком серију 18:2.

У тим тренуцима изабраници тренера Радоњића су поново показали карактер. Преко Лазића и Катића су се вратили у утакмицу, а Терику Вајту је задрхтала рука оба пута са линије за слободна бацања. Радивојевић је на другој страни био половично прецизан из исте ситуације, а онда је Мијатовић био непрецизан приликом покушаја за три поена у последњој секунди утакмице. И, славље је могло да почне.

 Звезда је имала велику доминацију у скоку (51:29), а посебно се истиче податак да су црвено-бели ухватили чак 18 лопти у нападу. Радоњић је сјајно поставио тактику искористивши предност која има на унутрашњој линији.

Савовић и Катић су комбиновано убацили више од половине поена свог тима (40), али је затајила спољна линија па су црвено-бели убацили свега 36 одсто упућених шутева. Ипак, великом борбеношћу и жељом црвено-бели су и то успели да надомести.

Crvena zvezda5z033lu5z0060_headline

На почетку утакмице црвено-бели су се определили на игру преко високих играча и то је донело предност 6:2. Међутим, уследио је пад у игри, Савовић је везао неколико промашаја и Раднички је серијом 10:0 преузео вођство (6:12).

Тајмаут Дејана Радоњића разбудио је његове изабранике који су успели да приђу на поен заостатка (14:15) и што је још важније натерају веома расположеног Вајта да начини три фаула већ у првој четвртини. Ипак, Крагујевчани су одбили налет Звезде пре свега захваљујући фантастичном шуту за три поена (четири тројке у првој четвртини) и поново побегну на седам поена предности 25:18.

Црвено-бели су наставили да се муче са шутем. Промашивали су из готово свих отворених позиција, па су тешко долазили до поена ван рекета. Са друге стране Мијатовић је бриљирао у шуту и са две узаступне тројке на почетку другог периода одвео је свој тим на 12 поена предности (21:33).

На половини другог периода изабраници Дејана Радоњића су коначно постигли прве поене из игре у тој четвртини. То је учинио Лазић, тројком из угла, другом на утакмици за црвено-беле који су успели да приђу на седам поена заостатка (28:35). Борбени бек је у следећем нападу поново погодио тројку са готово истог места, а Катић је фаулиран у борби за позицију.

Сјајни центар је био сто одсто успешан са линије пенала, Нелсон је затим у следећем нападу украо лопту и закуцао, да би Савовић након тога погодио другу тројку на утакмици којом је заокружио невероватну серију 16:0 након које је Звезда преузела вођство (38:35).

Црвено-бели су снажно започели друго полувреме, знатно агресивније у одбрани и организованије у нападу. Разиграо се и капитен Ракочевић па су изабраници тренера Радоњића на половини трећег периода стекли највећих девет поена предности 56:47. Међутим, уследио је нови пад и црвено-бели су серијом промашаја дозволили Крагујевчанима да се серијом 9:0 у потпуности врате у утакмицу.

Међутим, црвено-бели су брзо збили редове и поново заиграли знатно боље, пре свега у одбрани. Првих три минута у последњој деоници нису дозволили Радничком да постигну кош па су поново стекли највећих девет поена предности (69:60). Ипак, изабраници тренера Радоњића су поново ушли у црну серију у нападу са много промашаја из отворених ситуација и само два поена за готово четири минута игре.

Изабраници Мирослава Николића су то знали да искористе. Вајт се поново растрчао, а погађали су и Марковић и Ћапин па је Раднички серијом 18:2 у потпуности преокренуо ситуацију два минута пре краја (71:78). Црвено-бели се нису желели да се предају. Кренули су поново да играју агресивно у одбрани, Катић је преузео одговорност у нападу и на мање од минут пре краја донео је изједначење Звезди.

Crvena zvezda5z033lu5z0060464561_orig

Велика драма виђена је у последњем минуту. Лазић је украо лопту Бирчевићу,  али је Радивојевићу побегла лопта у контри два на један. У наредном нападу Лазић је фаулирао Вајта, али је Американац био оба пута непрецизан. Радивојевић је преузео одговорност, а Николић је одлучио да његова екипа прави фаул над њим.

Заменик капитена црвено-белих је био половично прецизан и остало је седам секунди за реализацију напада Крагујевчана. Марковић је повео лопту, пронашао усамљеног Мијатовића у углу који је био непрецизан. Мајкл Скот је снажно скочио и зграбио лопту и велико славље је могло да почне.

Црвена звезда Телеком ће у суботу са почетком од 20 часова и 30 минута играти финале Фајнал фора Аба лиге. Противника ће сазнати након дуела Игокее и Партизана који се игра вечерас од пола девет.

Црвена звезда Телеком – Раднички 79:78 (20:27, 21:13, 21:20, 17:18)

Црвена звезда Телеком: Цветковић, Браун 2 (8ск), Суботић, Ракочевић 9, Лазић 8, Симоновић 2, Савовић 18 (11ск), Катић 22 (5ск), Самарџиски, Нелсон 5 (7ск, 6ас), Скот 9 (7ск)

Раднички: Миљеновић, Синовец, Ћапин 25, Јовић, Марковић 8, Еменинг 7, Бирчевић 5 (6ск), Борисов, Димић, Крстовић 10 (4ас), Мијатовић 11, Вајт 12 (7ск).