Прочитај ми чланак

КОЛУМНИСТА „ГАРДИЈАНА“ ОПЛЕО ПО НОВАКУ И РАФИ: У свом мехуру…

0

Новак Ђоковић и Рафаел Надал, двојица најбољих тенисера света, налазе се под све већим притиском због егзибиције заказане за 22. децембар у Саудијској Арабији.

Ђоковић и Надал требало би да се састану у Џеди у егзибиционом мечу који сада изазива све већу пажњу због убиства саудијског новинара дисидента Џамала Кашогија.

Кашоги је брутално убијем у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу и, према писању светских медија, сумња се да је један од наручилаца принц те земље Мохаммад бин Салман.

Србин и Шпанац већ данима су на удару јавности што нису отказали дуел, на Мастерсу у Паризу су се први пут огласили о томе, али енглеска штампа не престаје да пише о томе. Тако је Кевин Мичел, новинар „Гардијана“ у својој колумни оплео по двојици великана због ове ситуације, подсетивши се оне у којој се нашао Џон Мекинро пре скоро 40 година.

„Један од многих ‘испада’ Џона Мекинроа које је изговорио током играчке каријере, омиљени остаје његов одговор зашто је одбио да са Бјерном Боргом игра у Јужној Африци која је тада била под апартхејдом“, почиње Мичел текст у „Гардијану“.

„Имам бољих начина да зарадим милион долара“, рекао је тада Мекинро.

Британски новинар истакао је да је легендарни амерички играч у девет речи рекао свету да не жели да компромитује своје речи нити да се излаже подсмесима – чак ни за милион долара. У то време је вредео више и, како се наводи, тај новац надокнади на неком другом месту.

Њих двојица су били на врхунцу популарности, само што су одиграли вимблдонско финале које ће, много година касније, бити сматрано највећим у историји тениса, све до можда дуела Роџера Федерера и Рафаела Надала на Вимблдону 2008. године.

Те 1980, међутим, милион долара је било поприлично велики подстицај за прекид међународног спортског ембарго у Јужној Африци, додаје се у тексту.

„У то време, тај меч је вредео као сада 10 милиона долара, можда и више, али сам је поносан што сам донео такву одлуку. Рекао сам себи: ‘Да, у питању је невероватно велика свота новца, али постоји разлог зашто ти је нуде – зато што хоће да те искористе у пропагандне сврхе’. Имао сам 21 годину и могао сам то да зарадим. Нисам желео да будем пијун у целој ситуацији и због тога се поносим. Било је погрешно… Одлука није била тако тешка. У то време ми није био потребан толико прљав новац и мислим да је то једна од бољих одлука које сам донео у каријери“, додао је Џон.

Британски новинар је овај угао приче искористио да се осврне на ситуацију недељама кружи око егзибиције заказане у Џеди, а за коју би, према писањима светских медија, тенисери требало да добију по милион долара.

„Можете ли замисли тада да, 38 година касније, Надал (којем као и Мекинроу 1980. није преко потребан новац) и Ђоковић (иста ситуација), дају сличан одговор у готово истим околностима. Ипак, до овог тренутка одговор је – не“, настаља се у тексту „Гардијана“.

„У првој прилици да јавно објасне и оправдају учествовање у двомилионској егзибицији 22. децембра у Саудијској Арабији (где је убиство спонзорисано од државе очигледно као што је то било у Јужној Африци 1980), у исказима на прес конференцијама били су изузетно двосмислени“.

Мичел је подсетио да је Надал изјавио како је „свестан да се тамо десило нешто веома лоше, али да има обавезу од пре годину дана да игра у Џеди“, док је пренео и Ђоковићеве речи да се „увек трудио да буде аполитичан, као и да је потребно да дођу до још информација како би донели рационалну одлуку“.

https://twitter.com/Turki_alalshikh/status/1049027305992069125

То је био окидач за нову опсервацију.

„Тешко је замислити колико је још информација потребно спортистима у њиховом мехуру да знају о инциденту који је недељама у центру пажње свих светских медија. Па, све док не одустану, овај бесмислени јавни наступ 22. децембра одржава се са њиховим благословом, пре него што буду отпутовали на Аустралија опен. Заиста, њихова одбрана заснивала се на томе да је турнир део њихових припрема за први Гренд слем у 2019, као да не би имали користи од одмора (будући на константне жалбе да имају превише обавеза) или играња у такмичарском окружењу, за разлику од пренапумпаног пријатељског пребацивања ипред краљевске породице у пустињи“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!