Прочитај ми чланак

Које су последице по Новака због испадања у Дубаију и забране у САД?

0

Ђоковић ће наредне две недеље сигурно бити први рекет света, али постоји шанса да остане без трона

Новак Ђоковић је поражен од Данила Медведева у полуфиналу АТП турнира у Дубаију, што ће му ипак донети одређене бенефите, јер је прошле сезоне испао у четвртфиналу. Пошто су бодови из Дубаија већ одузети раније, Новак ће због полуфинала добити додатних 180 поена, тако да ће на новој АТП листи имати 7.160 бодова и додатно ће да одмакне Карлосу Алкаразу који га прати са 6.780.

foto: printscreen

Новак је испадањем у полуфиналу зарадио и солидних 153.125 долара и додатно поправио свој салдо и рекорд када је у питању новац освојен од тениса, па сада има 167.014.841 долара зарађених само од тениса.

Ипак, пораз од Медведева може Новаку да закомпликује борбу за 1. место на АТП листи, јер Алкараз има свега 380 бодова мање.

Када се има у виду да Новак 99 одсто неће играти у Америци на Мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију, а да ће Алкараз бити тамо, Новаку ће прво место бити озбиљно под знаком питања.

Олакшавајућа околност овде је то што је Алкараз у Мајамију освојио титулу, па ту нема могућност да напредује и може само да изгуби бодове, али ће потенцијална шанса за Алкараза бити у Индијан Велсу.

Шпанац је у Инцијан Велсу прошле године играо полуфинале, тако да брани 360 бодова. Уколико би тријумфовао у Индијан Велсу, Алкараз би поново преотео Новаку прво место и био би на првом месту бар до Мајамија.

Да би остао ту, морао би и да одбрани титулу у Мајамију. Пошто је поново имао проблем са повредом, питање је колико ће бити спреман да дође до титуле на оба Мастерса, мада ће му посао свакако бити значајно олакшан јер неће бити ни Ђоковића ни Надала.

Дакле, постоји шанса да Новак остане без првог места, јер неће бити у могућности да се бори за потенцијалних 2.000 нових поена са два велика Мастерса, али ни Алкаразу неће бити лако, јер мора да освоји обе титуле, уколико жели да сезону на шљаци дочека као први на АТП листи.

Новак ће свакако наредне две недеље дочекати као први тенисер света, па ће сигурно доћи до 380. недеља на првом месту, чиме ће додатно побећи Штефи Граф, чији је рекорд недавно оборио.

Новак је и недавно рекао да му прво место није приоритет по сваку цену, али да је срећан када оно дође као последица добрих резултата, а да је главни циљ освајање што више Гренд слемова.