Прочитај ми чланак

Ко је амерички милијардер који је стао уз Новака против АТП

0

Асоцијација професионалних тенисера (ПТПА), коју су основали Новак Ђоковић и Васек Поспишил, објавила је ко ће бити на челу ове организације, а највише пажње привукло је име Била Ејкмана, америчког милијардера. Ипак, многима је непознато ко је заправо он.

Ејкман се професионално остварио као инвеститор и менаџер, оснивач је и генерални директор „Першинг сквер капитал менаџмента“, а процењује се да тренутно има око три милијарде долара (последња процена извршена априла 2021. године).

Познат је као пасионирани љубитељ тениса (којим се бавио током средње школе), али и као велики филантроп који је током године донирао огромне своте новца у хуманитарне сврхе.

Овај Американац ће бити део Саветодавног одбора уз Мајкла Хиршфелда, Ребеку Мекдоналд, Катарину Пијетловић и Антоном Рабијем. Седиште удружења ће бити у Канади.

Познат је као велики љубитељ тениса, а занимљиву причу донео је „Бизнис инсајдер“ 2015. године о „Купу финансија“.

Тада се Бил Ејкман вратио у тенис и одвео свој тим „Вол Стрит“ до титуле након три рунде, скором 8-1.

Ејкман је славио и против Кристера Гардела, што је представљао својеврсни дерби овог турнира за „велике зверке“ у току само УС Опена те године.


Током ове среде је говорио и о ПТПА.

„Са важнијим гласом у игри, играчи могу да помогну да се изгради одрживији спорт који је више такмичарски за навијаче. Не могу да будем више одушевљен што сам део ове важне иницијативе“, написао је Ејкман.

„Хеџ фонд“, којим Ејман управља јесте посебна врста инвестиционог фонда за ограничен број улагача са широким спектром инвестиционих и купопродајних активности. Чланови поменутог фонда плаћају чланарину управо инвестиционом менаџеру, у овом случају Ејкману. Иако ови фондови могу да донесе велики профит за њих је карактеристичан и велики ризик.

Две године је нимало неочекивано као велики тениски ентузијаст направио терен на врху зграде своје фирме.

Остаће упамћено и што је платио 100.000 долара за хуманитарни дубл меч против Џона и Патрика Мекинроа. Ипак, многи медији су пренели не тако џентлменски потез са овог сусрета.

Наиме, Мекинро је покушао да га лобује, а Ејкман је то директно закуцао у тело ривала. Не само да није упозорио чувеног тенисера, већ се након тога није ни извинио.

Наводно је само одшетао ка основној линији, што је поготово изнервирало Мекинроа. Био је то показатељ да је овај меч схватио преозбиљно.

То и не чуди када се зна да је у средњој школи играо тенис, али је касније од њега одустао приликом студирања на Харварду.

Овај бизнисмен је гледао Новака уживо још 2016. године на УС Опену, када је српски тенисер у првом колу одмерио снаге са Јержијем Јановичом и то је остало документовано.

Једном приликом је направио грешку од четири милијарде долара, па се јавно извинио инвеститорима због улагања у „Валеант Пхармацеутицалс“, због чега је чак рекао да се његова каријера распала.

Можда и најоштрији став о Ејкману изнео је чувени „Форбс“ јер је септембра 2014. године објављен текст „Са Билом Ејкманом, тенис и Хербалифе могу бити опасан микс“ који је изазвао доста пажње јер у том тренутку Ејкман само у фонду имао 15 милијарди долара.

Познат је и по томе што запошљава људе у фонду на неуобичајене начине, па је запослио Маријужа Адамског, који је био најбољи дубл играч на Вејк Форест Универзитету, а онда постао инвестициони банкар.

„Рекао сам му да ћу га научити о бизнису инвестицијама и да ће ме он научити тенису“, рекао је Ејман за „Блоомберг неwс“ маја 2012. године.

Пре тога је запослио његовог водича са пецања и човека ког је упознао у таксију.

Адамски је био један од двојице људи који су били укључени у аферу „Хербалифе“ када су добили инсајдерске информације из фирме због чега је Ејкман уложио милијарду долара против ове компаније. Био је један од двојице оптужених за „инсајдерску трговину“.

Адамски је већ 2013. године напустио фирму у јеку „Хербалифе рата“ када је Ејкман оптужио и „Сорос Фунд Манагмент“ за кршење правила.

Овај пример је послужио аутору „Форбсу“ да закључи како би Ејкман могао да буде део озбиљног микса.

Ејкман је познат као велики добротвор, па је његова фондација била на листи 50 највећих донатора. Само у 2016. години су се обавезали на донирање 400 милиона долара. Помогао је да се прикупи 2,3 милијарде долара на добротворној гала вечери у чувеном хотелу у Њујорку „Wалдорф Асториа“.

Марта 2021. године је објавио да је донирао 26,5 милиона акција „Цоупанг“, једне фирме из Јужне Кореје, а то је значило да је донирао 1,36 милијарди долара.

Ово су само неке од бројних добротворних акција које је спровео.

Био је ожењен за Карен Ен Херсковиц, пејжаног архитекту, са којом има троје деце: Елојзу, Луси и Лизу.

Развели су се 2016. године, а две године касније се верио са Неки Оксман, јануара 2019. године су ушли у брачне воде, а недуго затим и добили дете.