• Почетна
  • СПОРТ
  • Катић о репрезентацији и Звезди: Циљ је увек исти – победа и титула!
Прочитај ми чланак

Катић о репрезентацији и Звезди: Циљ је увек исти – победа и титула!

0

Rasko Katic640
(Б92, фото Старсспорт)

„Операција Словенија“ кошаркашке репрезентације Србије почела је осмог јула у Београду. За непуна два месеца почиње Европски шампионат, а један од оних који се сматрају „сигурним путницима“ у Словенију јесте и Рашко Катић, центар Црвене звезде и дебитант у националном тиму. Искусни центар је у интервјуу за Б92 говорио о предстојећем периоду, раду на побољшању своје игре, следећој сезони…

Репрезентативци Србије у понедељак су се окупили у београдском хотелу „Зира“, а убрзо им следе базичне припреме у Крањској Гори.

„Одлично радимо, мада још не тренирамо пуним интензитетом. Обавили смо сва тестирања, тренирамо једном дневно, још ритам није повећан на максимални ниво. Ово је само увод за оно што нас чека у Крањској Гори“, почиње причу 32-годишњи центар.

Катић је у необичној ситуацији овог лета – најстарији је члан репрезентације, а истовремено је дебитант. Ипак, он се не обазире претерано на то.

„Искрено, немам неки посебан осећај у том смислу. То је рутина коју понављам сваке године – да ли је то репрезентација или клуб, у суштини пролазите кроз исте ствари. У реду, на папиру то јесте дебитантска сезона, али ствари се понављају из године у годину, независно од тога где играм. Разлике су једино у стручности људи који вас у том тренутку воде. Наравно, у репрезентацији увек раде најбољи људи, тако да је сваки детаљ испланиран“.
Rasko Katic08_w640
Шампионат у Словенији почиње четвртог септембра и још је рано говорити о крајњим дометима ’орлова’. Србија ће играти у групи са Литванијом, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Македонијом и Летонијом у Јесеницама.

„Управо тако, баш је рано за причу о амбицијама. Иако се ми међусобно знамо мање-више сви, има много нових момака у репрезентацији. Тек треба да прођемо припремни део и да почнемо да се уигравамо, тако да нисмо много разговарали о евентуалним циљевима. Када прођу припреме, видећемо како изгледа наша игра, па ћемо на основу тога моћи да кажемо нешто више“.

Упркос опрезном приступу, Катићу менталитет не дозвољава да размишља песимистички.

„Циљ сваког играча у било ком спорту јесте исти – да победи. Убеђен сам да не постоји играч који је дошао реда ради, да попуни број. Сви који дођу желе да дају све од себе, иначе не би трошили своје време“.

Катић је познат као човек који непрестано жели да се усавршава. Од таквог приступа кошарци не планира да одустаје.

„Читав низ година радим на истој ствари, а то је физичка спрема. Када сам довољно физички спреман, много се боље осећам и кошаркашки. Као и сви остали, увежбавам шут, осећај око коша и сналажење у рекету, а волео бих и да поправим своју игру левом руком“.

После приче о репрезентациј, окренули смо се клупским темама. Црвена звезда ће после 13 година поново играти у Евролиги, а Катић жељно ишчекује следећу сезону.

„Црвена звезда прави врло озбиљан тим. Сваке године иду за један степеник више, а тај тренд се наставља и сада. Довели смо добра појачања за сада, а не сумњам да ће доћи још квалитетних играча. Са нестрпљењем очекујем следећу сезону, биће то кошаркашка година за Београд и целу Србију, пошто имамо два клуба у Евролиги. Ако будемо нешто више урадили, играћемо и у Арени, а то је спектакл, 20.000 људи, незабораван осећај“, каже Катић, који већ има искуство играња у Евролиги, док је носио дрес Партизана.

Црвено-беле је овог лета појачао и Бобан Марјановић, а Катић се радује поновној сарадњи са 221 цм високим центром.

„Боби и ја смо играли већ у Хемофарму, та година је била прелепа. Доста смо се дружили и остали смо феноменални пријатељи. Не само другари, него и пријатељи. Сигуран сам да је Боби на правом путу да постане врхунски спортиста, уосталом он то већ и јесте. Својим искуством могу да га научим понекој ситници, али он већ зна доста тога, није он баш јуниор“.