Прочитај ми чланак

Карма узвраћа ударац: Депортовао Новака, па добио суров отказ о ком бруји свет

0

Алекс Хок, министар за имиграције у влади Аустралије и човек који је, уз бившег премијера ове земље Скота Морисона, најзаслужнији за депортацију Новака Ђоковића, отпуштен је са те позиције, што је изазвало талас одушевљења међу љубитељима тениса.

Хок је место на ком је био две године напустио крајем маја, док је за његовог заменика изабран Ендрју Џајлс, а бројни љубитељи „белог спорта“ су овакав расплет окарактерисали као „карму која узвраћа ударац“:

Подсећамо, Хок је у јануару донео одлуку да Ђоковић буде депортован из Аустралије упркос томе што је првобитно суд донео пресуду у корист Ђоковића. Упркос томе, Хок је искористио дискреционо право како би Ђоковића прво вратио у притвор, а потом га удаљио из земље, због чега Новак није имао прилику да се надмеће на Аустралијан опену.

Та одлука је изазвала изузетно бурне реакције широм тениског света, па је отказ који је добио уједно послужио као разлог за славље међу навијачима доскорашњег најбољег играча планете.

Ко је Алекс Хок

Александар Џорж Хок, како гласи пуно име аустралијског министра, постао је члан тамошњег парламента 24. новембра 2007., као члан Либералне партије, у којој је од 1995. године. Те 2007., кад је постао парламентарац, почиње и његов политички успон.

Након искуства стеченог у парламенту, Хок је постепено напредовао и добијао све важније функције у држави. Био је помоћник министра за имиграцију између 19. јула 2016. и 20. децембра 2017. године.

У мају 2019. именован је за министра за међународни развој и помоћник министра одбране, да би годину дана касније, у децембру 2020. постао министар за имиграцију, држављанство, мигрантске услуге и мултикултурална питања.

Води порекло са Балкана

Баба и деда министра за имиграције у Аустралији, како се наводи у његовој биографији, емигрирали су из Грчке у Аустралију 1953. године, као део миграције из Европе у Аустралију након Другог светског рата. Хокова мајка је умрла кад је имао свега 10 година, те је бригу у њему у потпуности преузео отац, наведено је у биографији.

Похађао је Хилс гимназију, а затим средњу школу Камберленд. Хок је затим студирао на Универзитету у Сиднеју, где дипломирао уметности и магистрирао државне и јавне послове. У биографији се додаје да се на универзитету придружио резервном саставу аустралијске војске, где је служио шест година, након чега је био ангажован у Краљевском аустралијском оклопном корпусу и то као као поручник.