• Почетна
  • СПОРТ
  • Караџићевих пет година владавине: Летели селектори, ницали стадиони!
Прочитај ми чланак

Караџићевих пет година владавине: Летели селектори, ницали стадиони!

0

(Вечерње новости)

Ретроспектива: Пет година Томислава Караџића на месту председника ФСС. Замерке да је партизановац. Петорица стратега на клупи.

После пет година на челу Фудбалског савеза Србије, Томислав Караџић је рекао – доста. Да ли је њему изненада дошло да се повуче са функције председника или није издржао општи, никад јачи притисак, вероватно ће се сазнати у данима који следе.

Једино што је сто одсто извесно је да Томислав Караџић, када се лопта закотрља на почетку пролећне полусезоне, неће бити председник ФСС.

Када се подвуче црта испод свега што се дешавало у српском лоптању за то време, види се да су то биле врло бурне године, препуне лоших, али и добрих потеза лидера Савеза.

tomislav-karadzic-stefan-babovic-crvena-zvezda-partizan-1328585176-116297

„ПАРТИЗАНОВАЦ“
Јасно је као дан да је позадина најјачих атака на Томислава Караџића, које годинама предводи Црвена звезда – доминација Партизана. У свакој сезони колико је актуелни председник био у фотељи, титулом су се китили црно-бели. С обзиром на то да је на Теразије 35 дошао директно из Хумске 1, то је било довољно да почну да пљуште никад заустављене оптужбе да је Караџић главни креатор доминације Партизана.

Да ли та прича има реалну потку? Чини се да је на то немогуће дати општеприхватљив одговор. Звездаши ће увек повлачити као адут спорне судијске одлуке, због којих прозивају Караџића, а партизановци као крунски доказ редовне победе у вечитим дербијима који су решавали питање шампиона…

radomir-antic-tomislav-karadzic-svada-pomirenje-1362785615-279505

ВРТЕШКА
Пет година мандата и петорица селектора на клупи репрезентације! То је дефинитивно просек какав мало који председник Савеза има. Летели су стратези из државног тима као конфете. Томислав Караџић, када је дошао у ФСС, „у наслеђе“ је добио Мирослава Ђукића, којем је експресно још једном дошао главе, пошто је данас најбољи српски тренер због неслагања са истим човеком нерадо отишао из Партизана.

Растанак са Радомиром Антићем, уз претходно дуг период конфликата, широке народне масе нису опростиле, као што је и мало ко био задовољан избором Владимира Петровића за селектора у квалификацијама за ЕП 2012. године, које су се завршиле неславно. Радован Ћурчић је накратко причувао клупу „орлова“, на коју је сео Синиша Михајловић, уз овације и акламацију у земљи.
– Сви су били за Михајловића када смо га бирали, а питали смо и клубове, слушали глас јавности. Зато ми сада ове критике и притисци да се смени нису јасни – рекао је Караџић после меча у Хрватској.
И делом јесте био у праву…

Karadzic Mihajlovic46

НЕУСПЕСИ
Пропуштено Европско првенство, па Мундијал. Два велика такмичења пролазе без Србије. Далеко од тога да смо велесила да би због тога морале да лете главе, пошто у новијој историји једино су 1998. и 2000. повезана два наступа на елитној сцени. Чудно је да је то један од адута којим Звездан Терзић напада Томислава Караџића, пошто је и његов период владавине обележен дебаклом у квалификацијама за ЕП, са Хавијером Клементеом на клупи…

Ипак, план по којем би се унапред одустало од покушаја да се стигне до Бразила 2014. године је био тешко разумљив и у земљи, али и бројним фудбалским ауторитетима у иностранству. Ако се деси, а надајмо се да неће, да Србија не оде ни на ЕП у Француској за три године, што је постављено као императив, цела идеја водиља Томислава Караџића ће доживети фијаско.

РЕФЛЕКТОРИ
Један од највећих погодака које је Томислав Караџић постигао као председник ФСС је то што је стадионе у Србији претворио у велика градилишта, из којих су никли и ничу нови објекти на месту правих руина. Металац у Горњем Милановцу је подигао здање на којем могу да се играју међународне утакмице, Нови Пазар, Слобода, Раднички Ниш, Борац Чачак створили су малтене потпуно нове стадионе, гради се и у Крагујевцу, саградило на Вождовцу… Оно што је до ове године било немогуће, од ове сезоне је реалност: већина утакмица Суперлиге игра се у ноћним терминима. Рефлектори су засијали изнад фудбалских домова широм земље. Каснимо дебело за светом, али макар да се померимо напред.

fss-1361895190-274023

„КУЋА ФУДБАЛА“
Када је отварана, уз присуство председника ФИФА Сепа Блатера и УЕФА Мишела Платинија, као и домаћег државног врха, „Кућа фудбала“ у Старој Пазови била је понос Србије. Како је у међувремену постала трн у оку многима, чак и челницима појединих клубова, није баш најјасније. Оптужбе су углавном биле да је могла да се сагради за мање новца, док из ФСС узвраћају финансијским годишњим извештајима који говоре да је „Кућа фудбала“ почела сама себе да отплаћује, чак и да доноси приходе.

ОДБОР ДАНАС
Седмица Одбора за хитна питања ФСС која је требало да се одржи јуче по подне одложена је за данас у исто време – 17.30. Неколико чланова тог тела из објективних разлога није могло да дође у Стару Пазова, па је састанак померен за 24 часа. Централна тачка ће бити, наравно, најављена оставка председника ФСС Томислава Караџића.

huligani djenova

НЕЗАБОРАВНА ЂЕНОВА
Прекинута утакмица у Ђенови због дивљања српских навијача остаће као срамота за сва времена. На овом случају фијаско је доживела држава Србија, која никада није истражила до краја налогодавце и разлоге за прекид меча. Пошто се иста матрица понавља и уочи утакмице са Хрватском, Београдом одавно круже приче како ће се и тај сусрет прекинути, испоставља се да је неко из сенке надјачао и ФСС и Караџића као његовог лидера и државу Србију, која није имала жеље, воље или снаге да случај реши да се не би поновио.

ПОПУШТАЊЕ КЛУБОВИМА
Скоро да нема клуба у Србији који нема понешто да замери Томиславу Караџићу. Наша замерка је годинама уназад била потпуно другачија: несхватљива тотална попустљивост према свима! За ствари које су се догађале на теренима Суперлиге претходних година, у другим земљама би поједине клубове избацивали из лиге, челницима забрањивали бављење фудбалом на барем неку годину, једино су у Србији, под капом Томислава Караџића са политиком незамерања све редовно прекривали „снегови, рузмарин и шаш“…