Прочитај ми чланак

КАПЕТАН СРБИЈЕ КРСТИЋ ОБЈАСНИО АМЕРИКАНЦИМА: Српски понос је у нама

0

srpski kosarkasi teo i krstic

Капитен Србије S објаснио је Американцима како је један аутсајдер стигао до финала Светског првенства у кошарци.

После 12 година агоније, уз тек повремене краткотрајне блескове, Србија је опет кошаркашка велесила.

Управо те 2002. смо последњи пут играли финале Мундобаскета и тријумфовали у САД, а Крстић је тада имао само 19 година.

„Играо сам за Партизан. Гледали смо утакмицу на бензинској пумпи јер смо се враћали са турнира. Били смо у аутобусу када је утакмица почела, тада није било интернета, а ТВ је био мали“, сећа се капитен шта је радио када је наша репрезентација последњи пут стигла до крова света.

А у Индијанаполису се играо кошаркашки класик. Тадашња Југославија је након продужетка савладала Аргентину и пети пут постала шампион света. Повратак Србије у финале СП оживео је та сећајна, понос који је красио наше кошаркаше у навијаче, па се опет о Србији прича као о земљи кошарке.

„Имамо тај српски понос у нама. Лако је то рећи сада кад смо у финалу, али је увек био у нама. Чак и прошле године када смо изгубили у четвртфиналу Евробаскета (Шпанија – Србија 90:60, прим, аут). Вратили смо се и играли са вером у себе“, рекао је Крстић.

А „орлови“ су играли сјајно. Александрар Ђорђевић је фантастично темпирао форму, те од тима који је деловао просечно у групној фази, направио казнену експедицију која је прагазила Грчку, Бразил, а онда добила и шампиона Европе Француску.

„Нешто се преломило у нама. Много смо разговарали у свлачионици. Тренер нам је улио самопоуздање. Увек нам прича, и нешто је једноставно пукло у нама. Не могу то да објасним. Подржавамо један другог у тиму. Свако свакога храбри и бодри“, објаснио је Крстић.

Србија опет обожава кошаркаше, опет деца желе да играју под обручима, опет је Србија земља кошарке.

„Много нам све ово значи јер смо ми кошаркашка земља. Много људи гледа ове утакмице. Много нам значи сад, а много ће нам значити и у будућности јер нам је била потребна ова медаља да наставимо успехе“, рекао је капитен Србије.

А Србију у финалу чека најтежи, али и најслађи могући противник – САД, пут НБА звезда. Сада се сви сећају како смо 2002. навијали за то финале у Индијанаполису, није се догодило, али је космичка правда задовољена.

За титулу најбољег на свету у кошарци бориће се две кошаркашке велесиле.

„Нећемо се уплашити САД. Наше самопоуздање је висико. Имамо шансу. Неки играчи више никад неће добити прилику да играју против сјајног тима САД у финалу Светског првенства. Ово је шанса да урадимо нешто велико у нашим животима. Чак иако изгубимо, моћи ћемо да кажемо да смо урадили нешто велико за нашу земљу. Али не желимо да изгубимо“, закључио је Крстић.

Недеља, 21.00 часова у Мадриду, Србија против Сједињених Америчких Држава. За шампиона света у кошарци.

(Б92)