Прочитај ми чланак

Канада одвела Србију на Олимпијске игре!

0

Кошаркаши Канаде победили су 100:89 (26:24, 24:26, 30:21, 20:18) Словенију у четвртфиналу Светског првенства. Победом Канаде, "Орлови" су као једна од две европске земље (друга је Немачка, плус Француска као домаћин ОИ) у полуфиналу обезбедили директан пласман на Олимпијске игре у Паризу, које се одржавају следеће године.

Утакмицу је обележила активна одбрана канадских играча на Луки Дончићу, најбољем словеначком кошаркашу, који је услед велике нервозе искључен у четвртој четвртини. Канада је још раније обезбедила пласман на Олимпијске игре у Паризу јер је заједно са Американцима једна од две најбоље америчке селекције на Мундобаскету.

Канађани су против Словеније пратили веома јасан план игре, према којем су њихови најбољи дефанзивци играли оштру и физички интензивну одбрану на Дончићу. Ипак, Словенија се добро држала до средине трећег периода, када је Канада стекла двоцифрено вођство искористивши умор носилаца игре словеначке репрезентације.

Видно преморен, Дончић је од старта меча био нервозан и често је био у не баш пријатној комуникацији са судијама. Прву техничку грешку Дончић је добио на пет минута до краја полувремена, а на старту четвртог периода добио је и другу, исључујућу техничку грешку. Потом је веома бесно напустио паркет псујући и гледајући у ложу у којој се налазе представници ФИБА. Претходно је гестикулацијом чак и оптуживао неке од званичника меча да су добили мито.

У тренутку изласка из игре Дончић је имао 26 поена (8/20 из игре), 4 скока и 5 асистенција. После Дончићевог изласка имала је Словенија период добре игре, смањили су предност на девет поена, али без свог лидера Словенци нису могли више.