Прочитај ми чланак

Какви су Звездини клинци из Бродарца

0

Zvezdini klinci(Спорт26)
Покрај Саве се сањају велики фудбалски снови. На оронулом терену, чим се пређе стари железнички мост, већ неколико година уназад расту фудбалски бисери.

Одавно у омладинском фудбалу школа Бродарца је на цени, а најбољи показатељ да се у редовима новобеоградског клуба добро ради је позив управе Црвене звезде да тројица омладинаца из редова малог клуба дођу на пробу на припреме црвено белих.

Протекла недеља била је свечана покрај Саве, сто потврђује кондициони тренер Бродарца Александар Стајковац, који је годинама уназад радио са талентованим трилингом будућих асова.

– Сви су задовољни у Бродарцу што нам три омладинца одлазе у Црвену звезду. То је велико искуство за њих, али и велика потврда да радимо добро са млађим фудбалерима. На њима је да покажу колико вреде и да наставе да раде још јаче. Поред њих има још доста квалитетних играча у Бродарцу. Време ради за те момке…

Стајковац је реалан да клинци из Бродарца још нису зрели за максималне сениорске захтеве.

– Сва тројица имају велики квалитет и велику перспективу да за коју годину постану озбиљни европски играчи. Ипак, по мени, је боље да још годину дана буду међу вршњацима, али да се кале тренирајући са првотимцима.

Један од пулена младог али доказаног тренера је голман Никола Ташевски.

– Никола већ сада може да одговори захтевима сениорског фудбала. Ради се о великом голманском потенцијалу, који није висок, али има фантастичне моторичке способности. Експлозивна снага му је на нивоу врхунских сениора. Ради се о прототипу „шпанског голмана“. Висок је 182, али је изузетно брз, скочан, експлозиван и зна да игра фудбал. Недостаје му мало рутине али ће брзо све то доћи на своје. Момак из места прескаче 160 центиметара…

За Николу Илића има Стајковац речи хвале, али истиче да мора да побољша неке „детаље“.

– Јако личи на играче попут Џерарда. Јако пуно трчи између два шеснестерца, даје ритам екипи, има добар пас, дефанзивно је одличан и увек иза лопте. Зна да се појави у завршници што му је квалитет више… Јасно је свима да мора да ради на снази и да убрза игру, али ће све то доћи тренирањем са сениорима.

stajkoКада Александар прича о Младену Лукићу види се велика емоција према његових фудбалским квалитетима.

– Лукић је момак препун фудбалских врлина. Левоноги зналац, класична „десетка“, који се истиче асистенцијама. Јако је покретан и прави офанзивац, који воли и да постигне погодак. Мора да ради на дуел игри, а година дана у омладинцима Звезде све ће „излечити“.

Стајковцу је засметало што се по новинама и порталима писало да је Звезда узела играче и петог ранга такмичења да је све то „веза“ Славише Кокезе.

– Они нису играчи из пете лиге како се писало, пошто немају ниједан минут у нашем сениорском саставу, у коме играју искусни играчи, који су дошли код нас да се друже и заврше каријеру. Они немају тренажни процес, док наши омладинци играју озбиљна такмичења и боре се за титуле у својим лигама. Навикли су на притисак, тако да неће имати проблема са прилагођавањем. А када неко ваља, нормално је да се свашта прича…