Прочитај ми чланак

КАКВА БОРБА! Новак у три сета поразио Јапанца и у финалу игра са Марејем ТОК МЕЧА

0

Српски и јапански играч састали су се само недељу дана пошто су играли у Мадриду у истој фази, када је Ђоковић славио у два сета.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић још једном је потврдио менталну надмоћ над ривалима и пласирао се у финале Мастерса у Риму.

Ђоковић је у изузетно квалитетном мечу савладао Кеија Нишикорија са 2:6, 6:4, 7:6 (7-5), после нешто мање од три сата игре.

Ово је био укупно 11. међусобни дуел двојице тенисера, а Новак сада води 9-2 у победама.

Новак ће у финалу играти са Ендијем Маријем који је у два сета декласирао Лукаса Пуја.

ТОК МЕЧА

Нишикори је нешто боље почео, погодио је бекхенд паралелу за 15:30, али је Ђоковић узвратио и освојио први гем. При последњем поену је проклизао и чинило се да је искренуо зглоб, због чега је затражио медицински тајм аут. Ипак, направио је себи рану када је рекетом покушао да отресе вишак шљаке са ђонова, али се после више од шест минута интервенције, вратио се на терен.

Проблем је био евидентан, Новак се обазриво кретао, али је успевао да изузетно квалитетно удара, посебно бекхенд. Тим ударцем дошао је до 40:40, а онда и сачекао грешку ривала за брејк шансу. Пропустио је две грешкама из форхенда и Јапанац се уписао – 1:1.

Казна за пропуштене прилике стигла је већ у следећем гему – Кеи је погодио неколико сјајних ритерна, а два винера дроп шотовима била су довољна да се одузме сервис ривалу (1:2).

Могао је Србин моментално да узврати, био је много бољи у дугим разменама и једна таква донела му је брејк шансу. Тада је Нишикори одиграо можда и најбољи поен од почетка меча – диктирао је ритам форхендом и завршио га кратком дијагоналом из тог ударца. Потврдио је стечену предност, а убрзо је Новак смањио на 2:3.

novak u problemima

У шестом гему поново се играло на разлику, али је Нишикори успевао да избегне брејк лопте. Обојица играча разменила су по један дроп шот, а Јапанац је сигурним сервисима отишао на 4:2. То му је био знак да крене још офанзивније и искористи што Ђоковић више размишља о игри.

Погодио је два оштра форхенда, изборио се за две везане брејк шансе, а већ прву реализовао бекхенд винером по паралели – 2:5.

Сигурно је одсервирао и убедљивије него што је ико могао да претпостави добио први сет – 2:6.

Ђоковић је други сет почео гемом у којем је изгубио само један поен, а серију је наставио и на сервис ривала, пошто је врло брзо имао три везане брејк шансе. Код прве је Нишикори одиграо храбро, али је код друге две Новак избацивао лаке лоптице у аут. Имао је и четврту у каснијој фази гема, поново без успеха.

Само неколико минута касније могла је да уследи казна јер је Кеи имао 30:40. Тада је први рекет планете био агресиван, послао дубок бекхенд и изнудио грешку ривала. Повео је 1:2 у гемовима, али је шести играч на AТП листи наставио са агресивним тенисом и бројним дроп шотовима, па је нешто касније дошао до новог изједначења – 3:3.

Опомена судије Лајанија и ситне чарке са противником дале су додатни мотив Ђоковићу – прво је сигурно освојио сервис гем, а онда кренуо да напада форхендом и дошао до 0:30. Први налет Нишикори је одбио контранападом, али је Новак дугу размену добио дубоком бекхенд дијагоналом. Ипак, проблем на брејк лоптама се наставио, обе је пропустио за 0-9 и 4:4 у другом сету.

Коначно је успео да га превазиђе у десетом гему другог сета – изборио се за прилику која би му донела сет, а онда је и Нишикори помогао грешком за 6:4.

Осокољен изједначењем у сетовима, актуелни шампион у Риму брзо је добио први гем у одлучујућем делу игре, а онда моментално кренуо у нови напад. Сјајно је враћао сервисе противника, ритерни су падали у последњи метар и успевао је да добија дуге размене. Отерао је Нишикорија иза основне линије, изборио брејк шансу и натерао га да погреши за 2:0.

Међутим, ту није био крај узбуђењима – грешкама је упао у проблем и Кеи је ритерном дошао до прилике за рибрејк. Имао их је две, али је његов ред био да промашује и Новак је отишао на 3:0.

Све до 4:1 није било узбуђења, а онда је Србин пропустио прву прилику да реши меч у своју корист. Фантастична дефанзива донела му је 0:30, нешто касније имао је и две брејк прилике за 5:1, али је Нишикори био веома храбар и обе је спасао, а потом и форхендом смањио на 4:2.

novak sljaka

У тим тренуцима квалитет тениса био је изванредан – поени су се завршавали винерима, а ни Јапанац није желео да одустане. Сјајно се бранио, нападао и играо као у трансу. Није му сметало што је три прокоцкао три шансе, већ је код четврте сачекао грешку Ђоковића и резултатски се вратио – 4:3.

Ту је тек био почетак драме јер је после изједначења на 4:4 момак из места Шимане био на милиметар од нових брејк лопти. Изашао је на мрежу након одличног прилазног ударца, али је пасинг шот Ђоковића био још бољи. Овакав сценарио дао је крила Србину који је одсервирао два добра почетна ударца и повео са 5:4.

Наставио је Јапанац да напада, забележио нови винер бекхендом, али је Новак добио надмудривање на мрежи, а после грешке ривала пребацио притисак на другу страну мреже. Ипак, био је челичних живаца у следећем, али не и у другом поену, јер је пожурио на мрежу. Новак га је прошао, дошао до меч лопте, али је био ред на Кеија да заблиста – форхенд винер, сервис винер и ас за 5:5.

Квалитет је растао, притисак падао – још по један сигуран гем на обе стране и после три сата победника ће одлучити тај брејк (6:6).

Играчи су разменили по један мини брејк на старту додатног гема, пре него што је Нишикорију попустила концентрација. Направио је дуплу сервис грешку (тек другу у мечу) за 4:3, а онда и два пута лоптицу избацио у аут што је Новак искористио да заврши посао после скоро три сата игре.