Прочитај ми чланак

КАКАВ УСПЕХ: Српкиња победила светског првака; Србији сигурна олимпијска медаља!

0

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Након што је Митар Паликућа сјајном победом против вицешампиона света трасирао пут у четврт-финале стонотениског турнира на Параолимпијским играма, сјајан утисак употпунила је Борислава Перић Ранковић. Победила је никог другог до светског броја један, Кинескињу Жоу Јинг у три сета - 11:7, 11:4, 12:10, искористивши другу меч лопту.

Фото: Гаел Марзиоу

Фото: Гаел Марзиоу

„Коначно сам дошла до своје игре, оне игре коју радимо на тренинзима. Победа у четврт-финалу значи и самопоуздање уочи мечева за медаље. Најтежа препрека је савладана, што не значи да ће у полуфиналу бити лако, без обзира ко буде с друге стране стола“, рекла је Борислава Перић Ранковић.

Да тријумф буде потпун побринула се и Нада Матић победом 3:1 (2:11, 11:8, 11:7, 11:7) против Корејке Витре Јаи Он која у групној фази такмичења победила Бориславу.

„Први сет само сам враћала лоптицу и изгубила. Тада ми је Лаза (тренер Лазар Куртеш) саветовао да нападнем и ја сам напала, тако да сам је изненадила у другом сету. Наставила сам истим ритмом у наставку мечу, осетила сам да сам пронашла прави начин и победила. Пресрећна сам због тога, али још није готово. Прави мечеви тек долазе“, нагласила је Нада Матић.

С обзиром на то да међу четири најуспешније такмичарке на Параолимпијским играма имамо две представнице, извесно је да ће барем једна медаља бити на конту српске стонотениске параолимпијске породице.

„Знали смо да је форхенд Кинескиње јако опасан. Зато смо инсистирали на његовом неутралисању што је Беба одлично одиграла, збуњујући противницу својим бекхендима, мењајући стране рекета, са различитим површинама. И Беба и Нада су нападале и то се исплатило. На томе и инсистирамо стално. На четворосатним тренинзима три сата радимо напад, а само један посвећујемо одбрани. Логично је онда да нападом решавамо сва питања. То су одлично урадиле њих две, али и Митар Паликућа, који је сјајном партијом, после два узастопна пораза у мечевима са Корејцем, коначно победио и тако дошао у ситуацију да размишља о медаљи“, са осмехом на лицу рекао је Златко Кеслер.

Паликућин залет ка медаљи

Резултат вредан поштовања постигао је српски параолимпијац Митар Паликућа у осмини финала стонотениског турнира на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру.

РТВ (Лазо бакмаз)

РТВ (Лазо бакмаз)

Победио је светског вицешампиона из Јужне Кореје Ким Ки Јанга и тако потврдио претпоставку да спада у круг кандидата за медаље на елитном такмичењу спортиста са инвалидитетом.

Успех је утолико вреднији, самопоуздања вредан, ако се у обзир узме податак да је Митар славио максималним резултатом у три сета, препустивши противнику само девет поена – 11:4, 11:3, 11:2.

„Нисам очекивао да ћу тако лако победити, али добро сам се психички припремио, пружио максимум што је и резултирало победом. У односу на наш претходни меч на Светском првенству, где сам изгубио од њега у полуфиналу, одиграо сам много боље. Он није очекивао тако агресивну игру, тако да је, како је меч одмицао био стегнутији, нисам му дао да дође до игре и то је то. Што се тиче противника у четврт-финалу, Египћанина Хасана Хефнија. првака Африке, неугодан је ривал. Избацио је у групи другог носиоца са Светске листе што довољно говори. Биће неизвестан меч до последњег поена“, рекао је Паликућа.

Четвртфинални меч је сутра у 15,15 часова по нашем времену.