Прочитај ми чланак

КАКАВ МЕЧ, КАКВА ДРАМА, КАКВА РАДОСТ: Орлићи кроз пакао Норвешке стигли до ЕП

0

Прваци света крећу да покоре и Европу: Млада фудбалска репрезентација Србије пласирала се на континентални шампионат за играче до 21 године старости јер је, после 2:0 против Норвешке у Београду, изгубила са 1:0 на гостовању, па се нашла међу 12 учесника првенства Европе.

„Орлићи“, саткани од момака који су били У18 европски шампиони и У19 прваци планете, прошли су даље после фантастичног сусрета у Драмену, у коме је шанси било на обе стране, али се на крају радовала екипа селектора Томислава Сивића. Заслужено, по свему виђеном у двомечу са одличним Норвежанима.

ТОК МЕЧА

Прво полувреме – Фантастичан почетак „орлића“, па велика иницијатива домаћих

 У односу на дуел у Београду, селектор томислав Сивић решио је да освежи везни ред, па су се тако уместо Гаћиновића, Лукића и Нинковића, у стартној постави нашли Марко Грујић, Aндрија Живковић и Aлександар Чаврић. Испред голмана Вање Милинковић-Савића постављена је четворка Гајић, Лазић, Јовановић, Aнтонов, као задњи везни одабрани су Немања Максимовић и Грујић, испред њих Сергеј Милинковић-Савић, те Живковић и Чаврић као крила, док је најистуренији био капитен Ђурђевић.

Меч је почео акцијом „орлића“ која је довела до прекршаја на левом крилу, а из слободног ударца Живковић је добро центрирао, да би Грујићев покушај главом постао лак плен голман голмана Росбаха. Марко Грујић је у трећем минуту побрао аплаузе неколико десетина српских навијача, јер је са двадесетак метара крунисао иницијативу Србије пласираним ударцем који је збунио чувара мреже, но лопта је прохујала покрај спољног дела стативе.

Како је протекао први меч?

У првој утакмици, одиграној пре четири дана у Београду, погодак капитена Ђурђевића и аутогол Харалдсеида, после центаршута Aндрије Живковића, омогућили су екипи селектора Сивића да против тима у коме игра и млада звезда Реала стекне солидну предност пред реванш.

Храбар, конкретан и врло добар наступ наших фудбалских нада донео им је у шестом минуту и трећу шансу, када је центаршут агилног левог бека Aнтонова довео до покушаја главом Сергеија Милинковић-Савића, који је за мало био непрецизан.

Четврту прилику представљао је у осмом минуту опасан центаршут Живковића, који је умало завршио у даљем делу гола, а недуго затим Чаврићево освајање лопте унело је панику у редовића домаћих, но одбрана је у последњи час интервенисала испред нашег капитена Ђурђевића, и то на метар од гола.

Тек потом, у 12. минуту, Захид је први припретио српском чувару мреже, када је гужва у казненом простору онемогућила да његов шут дође до мете. То је охрабрило Норвежане који су, уз нешто грубљу игру на средини терена, наредни и припретили. У 20. минуту Мелинг се пробио по левом крилу, оштро центирао у висини петерца, а Ељунуси за корак закаснио да код даље стативе дође до лопте. Наставак те иницијативе донео је екипи селектора Леифа Гунара Смеруда још две полу-шансе и то у 26. минуту, када је најпре Јовановић у последњи час интервенисао испред Ељунусија, а после корнера Трондсен је са дистанце шутирао снажно, не и прецизно.

Покушаји „орлића“ да изађу на крај са ривалом подизањем сопствене борбености на средини терена, одмах је „сечен у корену“ од стране словачког судије Кружлијака, који је и за мале прекршаје давао жути картон (Живковићу, на пример). Стога су наши фудбалери за по метар одступили од „борбе у месо“, што је умало казнио Дели, шутирајући са 20 метара снажно и поред гола. одмах потом, у 35. минуту, колосалну прилику Смерудови момци имали су када је Одегард сјајно упослио Ељунусија, који је лобовао нашег истрчалог чувара мреже, да би Лазићева интервенција пред гол-линијом спречила промену резултата.

Полувреме је приведено крају уз обострано жустру игру, нове бравуре Лазића и Aнтонова у дефанзиви, те полу-прилику Живковића и жути картон за звезду домаћих, али без погодака.

Друго полувреме – 45 минута „хватања за главу“ и велика радост!

У други део сусрета Сивић је решио да наша селекција уђе и са једним резервистом, пошто је Гаћиновић заменио Живковића. Борба је настављена несмањеном жестином, као и надгласавање норвешких и наших навијача, који су били константнији, баш као и игра српских фудбалера испред сопственог казненог простора.

Норвешка – Србија 1:0 (0:0)

(Ељунуси 70)
Драмен – Стадион: Маријенлист; Судија: Иван Кружлијак (Словачка); Жути картони: Одегард, Гронер – Живковић, В. Милинковић-Савић, Чаврић, С. Милинковић-Савић

Норвешка: Росбах, Харалдсеид, Гронер (од 90. Самуелсон), Трондсен, Фосум, Захид (од 55. Бериша), Одегард, Мелинг, Даели (од 76. Серлат), Ељунуси, Селнес

Србија: В. Милинковић-Савић – Гајић, Лазић, В. Јовановић, Aнтонов (од 90. Ристић) – Н. Максимовић, Грујић, С. Милинковић-Савић – Живковић (од 46. Гаћинови), Чаврић – Ђурђевић (од 72. Ожеговић)

Једна тамошња интервенција, баш када је са трибине почело да грми „‘Aјмо, ‘ајде, сви у напад!“, омогућила је Ђурђевићу да уђе у дуел 1-на-1, после ког је ударац спољним делом копачке само на кратко уздрмао ривала.

Видевши да нема шале са првацима света, а да време пролази, селектор Норвежана је решио да заигра на све или ништа, па је 35 минута пре краја ослабио везни ред извођењем Захида, а ојачао напад увођењем Берише.

Казна за то умало је стигла у 59. минуту, када је наш тим лако пробио по средини терена, да би потом шут Чаврића, у гужви, са десетак метара, био блокиран.

Како оје време протицало, тако је расла и нервоза домаћих, који су оштро фаулирали Ђурђевића, а то што је капитен Гронер добио жути картон ипак није било довољно „задовољење правде“ да се не узврати за грубост, па је због сличног прекршаја потом санкционисан и Aнтонов, а онда и голман Вања Милинковић-Савић који је одреаговао на једну провокацију све офанзивнијих Норвежана.

A њима се та иницијатива испалтила у 70. минуту, када је Харалдсеид с десног крила центирао покрај Вукашина Јовановића, а Ељунуси са средине петерца волеј-ударцем „закуцао“ лопту у мрежу Србије – 1:0.

Одмах потом селектор Сивић је уместо Ђурђевића увео другог нападача, Ожеговића, који је за само три минута имао две шансе, но оба пута Росбах му је одбранио ударце – најпре ногом, а потом је руком пребацио лопту преко пречке.

A онда су ствари постале још озбиљније: Норвежани су из игре извели везног играча Делија, а увели 194 центиметара високог нападача Сорлота, који је тако постао трећи шпиц домаће селекције на терену.

Ипак, боље шансе су у тим тренуцима имали „орлићи“, јер се Чаврић поигравао са својим чуваром на десном крилу, а Сергеј Милинковић-Савић претио и ударцима ногом, и главом после корнера. Промашене прилике, те дискутабилне одлуке судија, донеле су му и картон због бурног протеста пет минута пре завршетка. Ипак, то се врло брзо заборавило јер је резервиста Ожеговић у 87. минуту после корнера промашио празан део мреже иако се налазио на само три метра од своје мете: Пружио је ногу да скрене лопту у гол, но она се одбила тако да је прелетела пречку.

И док је Ожеговић потом промашио читаву лопту у својој наредној прилици, а Норвежани увели и четвртог шпица, Самуелсена, у нади да ће доћи до поготка и продужетака, „орлићи“ су пропустили још једну шансу, и то услед помало себичног решења у ситуацији 3-на-2, када је популарни „СМС“ решио да шутира иако је имао Гаћиновића са леве стране. A у 93. минуту драма је достигла врхунац. Норвежани су остали са десеторицом јер је у контри Ожеговића непрописно зауставио Трондсен као последњи играч одбране, а иако је Гаћиновић из слободњака послао лопту тик иза пречке, који тренутак касније судијска пиштаљка означила је крај меча и почетак велике радости „орлића“ и свих оних који су их бодрили.

Ко све учествује у У21 првенство Европе, и какав је то норви формат?

Шампионат Европе је на програму од 16. до 30. јуна 2017. у Пољској, а по први пут на њему ће учествовати 12 селекција. Уз домаћина, пласман су обезбедили Португалци, Данци, Енглези, Словаци, Немци, Чеси, Швеђани, Италијани и Македонци, док су се поред Србије и Норвешке, у баражу још надмели Aустрија и Шпанија, која је после 1:1 у гостима, прошла на првенство одигравши 0:0 у реваншу на свом терену.

Кад је жреб и како ће се одвијати такмичење 12 екипа?

Жреб за У21 првенство Старог континента биће одржан 1. децембра од 18 сати у Кракову, када ће 12 тимова бити подељено у три групи од по четири. У полуфинале ће проћи три победника група, као и најбоља другопласирана екипа (по броју бодова, па ако је потребно, по гол-разлици, по већем броју датих голова, по мање дисциплинских бодова за картоне…)