Прочитај ми чланак

Јурила Новака, била код Милице – сад диже заставу за Олују

0

Матеа Јелић, хрватска теквондосткиња која је освојила злато на Олимпијским играма, не престаје да шокира изјавама и поступцима.

Она је неколико пута истакла да јој много значи акција „Олуја“ у којој је 250.000 Срба протерано из Крајине.

Пожелела је да јој се прослава медаље у родном Книну споји са прославом ове акције. То можда и не би било чудно да и ова девојка није одушевљено поделила фотографију са Новаком Ђоковићем из кантине у Олимпијском селу.

„Ја волим своју домовину, а за ‘Олују’ осећам велику љубав као и према својој земљи. Мој тата је био у рату и мени је драго када видим наше војнике, односно да имамо ту снагу. Нисам ништа хтела да окренем на мржњу. Знам ко сам и одакле сам и није ме тога срам“, рекла је недуго после освајања злата.

Да њен став буде утолико гори сведочи и чињеница што је током развоја као боркиње у једном тренутку становала код Милице Мандић, наше двоструке олимпијске шампионке.

Она је чак истакла да поштује Србију, а слави протеривање људи.

„Медији су извукли неку моју реченицу, а све што ја осећам према њима је поштовање. Уосталом, ја сам у Србији била пуно пута, а чак сам и накратко живела код Милице Мандић. А она је невероватна особа, тако је позитивна и драга, обожавам њен осмех.“

Открила је и како је упознала најбољег тенисера света.

„Браћа Синковић су седела с Ђоковићем, а ја сам баш тај дан освојила злато па су ме позвали ка њима за сто. Причала сам нормално с Ђоковићем, толико је скроман и добар, Синковићи такође. Баш сам захвална што сам имала прилику да их упознам. То су прави шампиони.“

Она ће на годишњици „Олује“ подићи хрватску заставу.

„Јуче су ми рекли да сам позвана, само што имам проблема у задње време са свим претећим порукама, па ми је то због сигурности породице. То никад не бих одбила, то ћу одрадити, од малена сам у Книну. Поруке су биле за целу породицу и не треба то узимати за озбиљно. Мислим да су родитељи то пријавили и рекли ми да не бринем због тога. ‘Олуја’ ми значи јер ми је тата бранитељ, рођена сам у Книну. Увек ће бити део мене, када осетим повезаност, љубав, толико емоција, то ми много значи. То је једини разлог што ми то значи. Нема везе што сам рођена после ‘Олује’ отац ме није учинио ништа лоше о другоме, то је… Не знам… Ми никад не причамо о рату, не враћамо се у прошлост о томе не причамо никад. Зато ми је част за заставом скакати по борилишту“, рекла је Јелић за „Н1“.