Прочитај ми чланак

ИСПАЛИ Јанис и Грчка, наставља се сан Чешке! (ВИДЕО)

0

Драма у групи К.

Кошаркашка репрезентација Грчке није успела је да савлада Чешку жељеном разликом и тако задржи шансе за пласман у четвртфинале. Грцима је била потребна победа од бар 12 кошева, уз пораз Бразила од Американаца у мечу који се игра од 14:30 часова.

FOTO: fiba.basketball

Хелени су тријумфовали са 84:77 (18:12, 14:21, 25:16, 27:28), што се испоставило као недовољно. Можда и преломан тренутак на мечу догодио се на пет минута пре краја сусрета, када је Јанису Адетекумбу, најбољем грчком кошаркашу, свирана пета лична грешка, и то у нападу.

Утакмица је била изузетно изједначена и неизвесна. Грци су водили после прве деонице, да би се до полувремена вратили у егал. Крајем трећег периода селекција Грчке је кренула да увећава вођство, да би до жељених „плус 12“ стигла у другом минуту завршног квартала (61:49). Од тада се играло кош за кош до искључења МВП-ја НБА, после чега је Чесима било знатно лакше да избегну убедљив пораз. У завршници меча виђена је одлична рола Томаша Саторанског који је преузео одговорност и са офанзивним скоком, па тројком зацементирао судбину Грка.

Чехе је предводио расположени Бохачик са 25 поена (4/7 тројке), а ваља напоменути да бивши играч Црвене звезде, искусни Блејк Шилб, није одиграо ни минут. Саторански је додао 13 поена, уз осам скокова и девет асистенција, док је Ауда убацио 13. Успех Чешке додатно добија на значају због чињенице да је комплетан шампионат пропустио један од њихових најбољих играча, центар Фенербахчеа, Јан Весели.

Код Грка, најефикаснији је био плејмејкер, Ник Калатис који је дао 27 кошева (11/17 из игре, 5/9 тројке), док је Јанис Адетекумбо меч завршио са 12 поена, девет скокова и четири асистенције.

Репрезентација Чешке је сада дошла на корак од четвртфинала, а за пролаз им је потребна победа САД-а над Бразилом. Другопласирани тим групе К за полуфинале ће се борити са победником меча Француска – Аустралија, који одлучује првопласираног у групи Л.