Прочитај ми чланак

Имамо ли боље судије?

0

pomocni-sudija

Како је почела јесења фудбалска сезона, тако се и завршава. Подсетимо, прво коло обележио је онај мучни дуел Партизана и Новог Пазара, када су гости у Хумску стигли без резервиста, притом на терену остали са играчем мање, а после меча и сјајног отпора фаворизованом ривалу, уследили су повици на суђење збвог проблематичних одлука арбитара.

Било би сјајно да се све завршило на том једном примеру, али малтене из кола у коло смо сведоци да се поједини клубови жале на суђење. Наравно, често је то и оправдано, али се са друге стране све чешће дешава да се лоша партија играча на терену оправдава једном спорном судијском одлуком.

Јер, најлакше је опсовати судију, назвати га лоповом и одговорност за постигнуте резултате аутоматски скинути са себе.

Нажалост, судије су, хтеле то или не, добиле главну улогу и у актуелном, 14. колу Суперлиге. Одмах после мечева на Карабурми (ОФК Београд – Црвена звезда 1:2) и у Хумској (Партизан – Спартак 2:0) у први план нису избиле нове победе “вечитих ривала“, већ начин на који су до њих дошли, захваљујући досуђеним пеналима у тренуцима када нису успевали да пробију бедеме пред противничким голом.

И док су се из Спартака жестоко побунили, тврдећи да се Партизан фаворизује, “Романтичари“, за промену, нису желели да крену тим путем.

У сенци ових полемика, поново су се на суђење жалили и Пазарци, због спорног пенала који је против њих досуђен крагујевачком Радничком.

А да све буде упечатљивије, побринули су се и навијачи Црвене звезде, који су током првог полувремена меч са ОФК-ом изазвали прекид приказивањем транспарента и слике са судијама који држе пушке, уз фантомке на главама…

Поставља се питање како изаћи из овакве атмосфере? Јасно је да су арбитри, сви до једног, а поготово они који деле правду “вечитим ривалима“ под великим психолошким притиском да не направе неку нову грешку, због које би јавност изнова почела да их осуђује.

Међутим, чини се да са они тим притиском не успевају да се изборе, па на површину у последње време поново избијају предлози да се ангажују стране судије. Јер изгледа да код нас бољих нема. Или су негде гурнути у запећак, па чекају промене у Савезу да би дошли до изражаја и свима нам показали како се суди. Било би добро да је тако, али јасно је да ћемо још дуго чекати на подизање квалитета, а самим тим и на неку много позитивнију атмосферу у српском фудбалу…

(sportske.net)