Прочитај ми чланак

Ко су судије које су ослободиле оптужене бивше чланове ДБ-а за убиство Ћурувије

0

Апелациони суд у Београду ослободио је четворицу оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999 – Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака, а одлуку је донело судско веће на челу са Надом Хаџи Перић.

Чланови судског већа су судије Драган Ћесаревић, Марко Јоцић и Душанка Ђорђевић, а судски известилац Весна Петровић.

Апелациони суд у Београду преиначио јуче првостепену пресуду Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду и ослободио четворицу оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999 – Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака.

Четворицу припадника некадашњег Ресора државне безбедности пре тога је Посебно одељење за организовани криминал два пута прогласило кривим и осудило на укупно 100 година затвора.

Новинар и власник листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“ убијен је 1999. у Светогорској улици, са више хитаца, а за то убиство тек 2015. оптужени су тадашњи начелник Државне безбедности (ДБ) Радомир Марковић и тројица високих функционера ДБ-а Милан Радоњић, Ратко Ромић и његов кум Мирослав Курак.

Председница судског већа Хаџи Перић искусна је суткиња, већ 13 година је судија Апелационог суда у Београду. Од децембра 2021. године је заменица председника и судија Кривичног одељења, те судија Одељења за ратне злочине. Пре тога радила је као судија седам година у Окружном суду у Пожаревцу и још 11 година као судија Окружног суда у Призрену, пише на сајту Фондације „Славко Ћурувија“.

Родом је из Призрена, о којем пишем и у својим песмама. Наиме, има налог на Фејсбуку где објављује своје стихове – “Нада Хаџи-Перић, поезија и проза”.

Судила је у великим случајевима, а једна од последњих пресуда је у случају Дарка Шарића, за шверц шест тона кокаина, наводи Фондација. У поновљеном поступку пред Апелационим судом, Шарићу је смањена казна затвора са 15 на 14 година и тако је, као шеф нарко-клана, добио мању казну од свог сарадника Горана Соковића који му је, према оптужници, био подређен. Соковићу, који се све време налази у бекству, судије апелације изрекле су казну од 15 година затвора, подсећају.

Она је председница судског већа и у том случају, а у њему су одлучивали и још двоје судија из већа које суди за убиство Ћурувије, судије Марко Јоцић и Весна Петровић.

Судија Весна Петровић била је чланица апелационог већа које је укинуло првостепену пресуду за убиство Славка Ћурувије и вратило предмет у Специјални суд на поновно суђење, пре свега јер је пресудом “прекорачена” оптужница и уведено, у односу на оптужницу, потпуно ново НН лице, као непосредни извршилац.

Судија Драган Ћесаровић 13 је година у Апелационом суду, а као и судија Весна Петровић, био је члан већа које је укинуло првостепену пресуду за убиство Ћурувије.

Такође је био у већима која су потврдила ослобађајуће пресуде Милораду Улемеку Легији и припадницима некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО) за оружану побуну и некадашњем шефу кабинета Ивице Дачића – Бранку Лазаревићу, који је био оптужен да је криминалцима достављао податке из истраге.

У поступку који се водио против Мирјане Марковић, супруге Слободана Милошевића, такође је био члан већа које је укинуло првостепену осуђујућу пресуду и суђење вратило на почетак, наводи се на сајту Фондације.

Судија Марко Јоцић млађи је кадар Апелационог суда. Постао је судија 2010. године у Основном суду у родном му Смедереву, а у Апелациони суд у Београду дошао је у јулу 2019. године. Од јануара 2021. године суди у Кривичном одељењу и Посебном одељењу за организовани криминал,

Био је члан судског већа Апелационог суда које је прошле године укинуло пресуду Дарку Шарићу за прање пара.

Учествовао је, 2022. године, у изборном процесу за директора Агенције за спречавање корупције, који је од стране појединих НВО оцењен незаконитим јер су се у комисији налазили јавни функционери који су предмет контроле саме Агенције. Наиме, Правосудна академија је крајем децембра спровела разговор са тројицом кандидата за директора Агенције за спречавање корупције. Са кандидатима су разговарали Марко Јоцић, судија Апелационог суда у Београду, др Добросав Миловановић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду и Љубивоје Ђорђевић, јавни тужилац у Првом основном јавном тужилаштву.

БИРОДИ је након тога позвао Министарство правде да поништи актуелни и распише нови конкурс који ће бити спроведен на транспарентнији начин, “са комисијом чији чланови неће бити особе на које се примењује Закон о спечавању корупције, и који ће избор кандидата извршити на основу јасних и мерљивих критеријума”, подсећа Фондација.

У званичној биографији Душанке Ђорђевић се истиче да је на Правном факултету у Београду дипломирала са веома високом оценом 9,13, у новембру 1997.

Била је чланица судског већа, судија известилац, у случају за паљење куће новинара Милана Јовановића. Ово судско веће укинуло је пресуду против Драгољуба Симоновића и још двојице 2021. године и вратило слиучај на поновно суђење у Други основни суд, подсећа Фондација.

Медији и део стручне јавности критиковао је њено поступање у случају убиства полицајца на Обреновачком путу 2008. године, међутим њихове сумње у то да је суткиња намерно одуговлачила поступак, никада нису доказане, наводи се на сајту Фондације.