Прочитај ми чланак

И Чеси се укључили у случај „Ђоковић“, послали протестну ноту Аустралији

0

Чешка је упутила протестну ноту Аустралији у којој захтева да органи те земље објасне зашто депортују тенисерку Ренату Ворачову, која је уз исти изузетак као Новак Ђоковић још од децембра у Аустралији и већ је у тој земљи одиграла и један припремни меч пред турнир Аустралијан опен.

„Можемо да потврдимо да је чешка тенисерка Рената Ворачова у истом хотелу као и Ђоковић, заједно са још неколико тенисера, дакле у Мелбурну.

Према нашим информацијама доказала је да није заразна на начин који јој даје право да учествује на турниру Аустралијан опен. Зато смо преко амбасаде у Канбери упутили протестну ноту и захтевамо објашњење“, казала је за чешки портал Ехо24 Анета Коваржова из одељења за штампу чешког Министарства спољних послова

За разлику од Новака Ђоковића, Ворачова је одлучила да одустане од турнира и напусти Аустралију због ограничене могућности да тренира, а чешки конзулат јој помаже да обави формалности да Аустралију напусти, саопштило је чешко МСП.

Према сазнањима чешких медија, Ворачова је недавно прележала ковид-19 и има довољно антитела, тако да је послушала препоруку лекара да сачека са вакцинисањем неколико месеци, а захваљујући прележаном ковиду-19 имала је пуно право да невакцинисана учествује на престижном тениском турниру и уђе у Аустралију.

У Аустралији је чешка тенисерка боравила без икаквих проблема од прошлог месеца, али пошто је избила афера око визе Новака Ђоковића, Ворачову су у четвртак привеле аустралијске власти са захтевом да напусти земљу и затвориле је у хотел у коме имигранти чекају на улазак у Аустралију или на депортацију.