Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА ЛЕГЕНДА СЕ ДИВИ СРБИМА: Невероватно је како се шетају и без Теа, Бјелице

0

Легендарни кошаркаш Зоран Чутура, данас спортски колумниста неколико листова у Хрватској, каже да је невероватно како се без неколико стандардних играча репрезентација Србије "шета" кроз Евробаскет, који како је напоменуо и даље траје, иако је Хрватска испала.

„Ако сте случајно заборавили – Евробаскет се игра и даље. Без обзира на елиминацију наше репрезентације. Не би човек рекао… И то је добра, добра кошарка. Већ вечерас играће се полуфинале између Шпаније и Словеније, а сутра играју Србија – Русија. Реално? Добро је то што је спорт врло егзактан, и релевантно је само оно што семафор показује на крају, испод 0:00, па ту и нема простора за неку дискусију. Али, да, према приказаном ово друштво заслужује међусобно подијелити медаље; макар је Словенце и Русе мало тко тамо видио пре две недеље. Рај за кладионичаре“, пише Чутура.

Фото: ФИБА

Бивши ас Цибоне и југословенски и хрватски репрезентативац каже да је пролазак Србије кроз елиминациону фазу до сада био невероватан имајући у виду ко све недостаје српском тиму. За то је према његовим речима заслужан систем који је успоставио селектор Србије Александар Ђорђевић.

„Србија је релативно лако прошла премекане Италијане – иако им је Богдановић с 21 поеном био најбољи стрелац, уништили су их у рекетима. Скинули су 17 лопти у нападу. Србија је прави пример за термин ‘момчад’, може и ‘тим’. Селектор Ђорђевић је успоставио систем, и у тој слагалици надоместио је одсутне новим делићима. Невероватно је да се Срби тако ‘шетају’ кроз нокаут фазу без Теодосића, Бјелице, Калинића и осталих… Честитке“, каже Чутура.

Многи су се у суседним земљама поред Хрватске више зачудили због потопа Хрватске у осмини финала од Русије. Хрватска је у групи деловала убедљиво, једина је сачувала част против моћне Шпаније, али је ипак стала већ на уласку у нокаут фазу.

„Морам се још мало вратити на испадање наших у осмини финала на онакав начин. Добио сам те вечери и дан након утакмице пуно порука и водио пуно разговора. Некако испада како су се гледаоци из Србије и Словеније више насекирали од нас у Хрватској – вероватно јер не прате нашу репрезентацију у континуитету, па им је тешко да процене њене коначне домете. И, пазите, они заиста навијају за нас…“, закључује Чутура.