Прочитај ми чланак

Грот напао Новака, назвао га злим момком светског тениса!

0

Готово да нема дана да се на страницама медија у Аустралији не објави нека негативна ствар о Новаку Ђоковићу.

Сада је у први план искочио бивши Дејвис куп репрезентативац Аустралије, сада стручни консултант „Хералд Сана“ и „Канала 9“, Сем Грот.

FOTO: TANJUG/AP

Он је у подугачкој колумни за „Дејли Телеграф“ упордио Новака Ђоковића и Ника Кирјоса и некако дошао до закључка да је светски број један „лош момак“ који је био потребан Федереру и Надалу.

„Ниједан од њих неће баш уживати да чита ово, али свидело им се то или не, двојица тениских звезда које су у ‘рату’, Новак Ђоковић и Ник Кирјос, деле неколико ствари. Обојица воле да поларизују јавност и добијају критике за све што ураде. Они су увек далеко више на мети него њихове колеге. Али те невоље које привлаче, стижу из различитих разлога. И обојица се са њом носе на другачије начине. Кирјос зна да он није свачија ‘шоља чаја’. Он је то што јесте и ако вам се не допада, штета за вас. Ђоковић, на другој страни, труди се да ода утисак да не мари да ли га неко не воли, али у дубини душе нисам сигуран да је то тачно. Он игра поред двојице најпопуларнијих и најфеноменалнијих тениских талената које је овај спорт икад видео. И мада је више него извесно да ће их престићи по броју освојених гренд слем титула, он никада није добио универзалну подршку као ону. Саосећам се с њим због тога. Свакој великој ери је потребан зликовац. И он је постао управо то“, пише Грот.

Грот додуше признаје да је Новак сјајан играч, али му замера на грешкама приликом организације Адрија тура, али и на томе што је покушао да помогне колегама током карантина у Мелбурну, када је послао писмо са сугестијама Крегу Тајлију.

„Чак и оно што се десило у Аделејду, када је тражио боље карантин услове за оне у Мелбурну, за шта би неки рекли да је радио за друге играче, мислим да му се све то обило о главу. Ко год га саветује, ради лош посао. Или можда он никог не слуша. Са сваком новом контроверзом, долази и неко ново оправдање, ‘мислио сам на друге, радио сам то за тенис’ и тако даље. Али тврдње да делује зарад вишег добра често делују самопоражавајуће транспарентно. Будимо искрени, то је углавном очигледно прво и превасходно све због њега самог. Тенисери су себични људи, не само Ђоковић, сви ми. Овај спорт награђује индивидуални успех. Радиш оно што је најбоље за тебе. За Ђоковића, сада, то су гренд слем трофеји. То је све. Он жели да тај рекорд буде његов. Он жели да његов легат буде да је најбољи тенисер свих времена и да све ове негативне ствари буду заборављене. Ипак, себи не чини услугу тиме. Отуда, када се представља невином жртвом околности, његова прошлост боји погледе људи. Повреде углавном захтевају емпатију, пре него сумњу“, додао је Грот.

Аустралијанац је потом додао да је Новак сам за себе признао да има репутацију лошег момка, али невероватно је да му је поручио да је боље да „зачепи своја уста“.

„Некад морате да се запитате да ли је лакше да само зачепите своја уста. Можда му је мука од тога. Он је глобална тениска звезда, има право на своје мишљење и можете рећи да је заслужио своје право да га подели. Нажалост по њега, када говори, он готово увек делује да је у мањини. Жалим га због тога. Мислим да дубоко жели да као и сви ми осети одобравање и да се допадне другима. Нико не жели да буде дечак на игралишту без другара. Делује готово апсурдно да један од најбољих играча једне генерације може да има тако негативну јавну слику и нажалост по њега, нисам сигуран да ће то моћи да промени ако настави да пали ватру. У било којој другој ери не мислим да би било овако. Али Роџеру и Рафи је био потребан негативац и добили су Новака“, закључио је Грот.