Прочитај ми чланак

ГРЕГ ПОПОВИЋ МИ ЈЕ РЕКАО: „Ја нисам Србин, него Црногорац „

0

У великом интервјуу за Недељник, Игор Кокошков, садашњи тренер у Јути, говорио је о свом животу, данима у ЈНА у време распада земље, о саобраћајној несрећи због које је прекинуо играчку каријеру, о америчком сну, сусретима са највећим именима кошарке, али и председником САД Џорџом Бушом.

„Ја нисам Србин, него Црногорац. И нисам добар тренер, него имам Данкана“ – Велика исповест Игора Кокошкова у Недељнику

О Игору Кокошкову се у Србији не зна много. Свакако мање него што би било логично за српског кошаркашког стручњака који је овог лета био најбољи европски тренер. Освојио је Првенство Европе са Словенијом, а игра судбине је хтела да рођени Београђанин у финалу игра против репрезентације Србије.

Шира некошаркашка јавност за њега је чула пре нешто више од деценију и по када је постао први неамерички члан стручног штаба једног НБА тима. И од тада само „билдује“ свој ЦВ. Постао је први неамерички тренер који је освојио НБА лигу, па први на Ол-стар утакмици, па до титуле првака Европе.

Али иза тог ЦВ-ја, крије се животна прича једног младића у униформи ЈНА коме се због саобраћајне несреће док се рушила земља, срушио сан да постане кошаркаш.

У великом интервјуу за Недељник, Игор Кокошков, садашњи тренер у Јути, говорио је о свом животу, данима у ЈНА у време распада земље, о саобраћајној несрећи због које је прекинуо играчку каријеру, о америчком сну, како је отишао у Америку, сусретима са највећим именима кошарке, али и председником САД Џорџом Бушом.

Један од тих сусрета је био и са Грегом Поповић. Кокошков је за Недељник испричао једну интересантну анегдоту:

„Радио сам за Ларија Брауна, а Поповић је био помоћник Брауну. Квин Снајдер, мој садашњи тренер, радио је у Сан Антонију. Имамо много заједничких пријатеља. Грега сам упознао 2001. године, био сам у Клиперсима и играли смо у ‘Аламо дому’, то је импресивна грађевина која служи и за родео. Још је играо Дејвид Робинсон, а Данкан је другу годину доминирао у НБА. После утакмице Поповић је дошао да се јави Алвину Џентрију, тренеру Клиперса. И ја, млад и луд, приђем Грегу, поздравимо се, и ја кажем: ‘Ви сте добар тренер зато што сте Србин.’

А он се онако брецне и каже: ‘Нисам ја Србин, ја сам Црногорац.’ Кажем ја: ‘Па добро, то је исто.’

А он: ‘И нисам добар тренер, него имам Тима Данкана у тиму.'“, испричао је Кокошков.