Прочитај ми чланак

ФУДБАЛСКА РЕВОЛУЦИЈА! УЕФА покреће ново такмичење – Националну лигу!

0

Од 2019. године, УЕФA ће за репрзентације имати ново такмичење, названо Национална лига.

national-league-5

Како би се припремио терен и пронашао термин за ново такмичење које ће бити занимљиво и гледацима и репрезентацијама, систем европских квалификација које су до сада игране у периоду који је трајао више од годину дана (као на пример претходне квалификације за Првенство Европе које су игране од септембра 2014. до новембра 2015.) буду скраћене на тачно годину дана – од марта до марта.

Тако ће се добити шест термина у три месеца, по два у септембру, октобру и новембру за одигравање мечева Националне лиге која ће бити играна у годинама након Европског првенства. Прва два такмичења у Националној лиги заказана су за 2019. и 2021. годину.

Систем такмичења је веома једноставан и направљен делом по угладу на систем група у Дејвис купу.

Извор: Спорт клуб

Извор: Спорт клуб

Репрезентације ће бити подељене у четири „мини“ лиге. Свака ће имати по четири групе у којима ће се такмичити по три, односно четири репрезентације.

Логично, у Групи A такмичиће се 12 најбољих европских репрезентација. У Групи Б место ће наћи селекције рангиране од 13. до 24. места, у Групи Ц репрезентације које ће бити на местима од 25 до 39, а у последњој Групи Д наћи ће се национални тимови земаља које су између 40. и 55. места.

У Групи A наћи ће се – Немачка, Белгија, Француска, Португал, Шпанија, Швајцарска, Велс, Енглеска, Хрватска, Пољска, Италија и Исланд. Састав ове групе гарантује нам фудбалске посластице попут дуела Немачке и Француске или Португала и Шпаније или Енглеске и Хрватске.

У Групи Б гледаћемо – Холандија, Република Ирска, Турска, Словачка, Мађарска, Босна и Херцеговина, Украјина, Aустрија, Северна Ирска, Румунија, Шведска и Грчка.

У Групи Ц биће Чешка, Србија, Данска, Aлбанија, Словенија, Израел, Русија, Црна Гора, Шкотска, Бугарска, Белорусија, Фарска Острва, Норвешка, Јерменија и Aзербејџан.

Група Д је резервисана за Финску, Казахстан, Литванију, Летонију, Кипар, Грузију, Естонију, Луксембург, Македонију, Молдавију, Косово, Малту, Лихтенштајн, санМарино, Aндору и Гибралтар.

Извор: Спорт клуб

Извор: Спорт клуб

Само за Групу A играће се Фајнал фор који је замишљен као „мини“ Еуро. На њему ће учествовати најбоље екипе из Групе A, тачније најбољи у подгрупама.

Систем такмичења гледаоцима гарантује најзанимљивије дуеле. Дешава се да до Европског првенства не стигну све најбоље селекције, да фаворити испадну пре „пројектованог“ дела турнира и да не гледамо најбоље међу најбољима мимо пријатељских мечева.

Мечеви у Националној лиги неће бити пријатељски. У њима ће све репрезентације имати свој интерес. Они најбољи играће са себи равнима чешће него раније па ће им и тимови бити уигранији, а лошије рангиране репрезентације које учествују у Националној лиги имаће „дуплу шансу“ да дођу до Европског првенства. Наиме, предвиђено је да 16 најбољих селекција које не обезбеде место на Еуру короз квалификације добију додатну прилику да, играјући међу собом додатне мечеве, изборе додатна четири места на шампионату Европе. Систем и овде гарантује више утакмица – од 16 екипа у овом својеврсном плејофу остаће прво осам, а затим четири најбоље.

Извор: Спорт клуб

Извор: Спорт клуб

Такође, игра се по класичном систему промоције и релагације. Најбољи из својих група имаће прилику да пређу у следећу вишу групу, док ће најлошији „падати“ ранг ниже.

За ниже рангиране селекције додатни мотив биће свакако и чињеница да ће се ове утакмице на УЕФA ранг листи бодовати као такмичарске а не као пријатељске, мада је и чињеница да ће имати загарантоване мечеве са добрим ривалима и неће морати да размишљају о пријатељским дуелима је довољна.

Иако се шушкало о потпуном укидању термина за пријатељске мечеве, то се није догодило. Термини за пријатељске мечеве убудуће ће бити мај и јун.