Прочитај ми чланак

Фудбал: Може ли жреб да одлучи првака?

0

fudbal123(Б92)
У случају да после 30 кола Јелен Суперлиге фудбалери Партизана и Црвене звезде буду имали исти број бодова о титули ће одлучивати њихови међусобни сусрети.

Последњих дана много се спекулисало о правилима везаним за пласман, пошто су се појавиле информације да о коначном пласману одлучује гол разлика, али и међусобни сусрети.

На крају се испоставило да постоје два различита критеријума, тачније један за пласман који одређује првака, пласман у европска такмичења или селидбу у нижи ранг, и други за пласман на другим позицијама.

“Ако је реч о месту које одлучује првака, или обезбеђује учешће у неком међународном такмичењу, као и о месту које одлучује о прелазу у виши или нижи степен такмичења (укључујући и разигравање, квалификације, бараж, плеј-оф, плеј-аут и сл.), у случају истог броја освојених бодова два или више клубова, пласман на табели се сачињава на основу додатне (помоћне) табеле од резултата међусобних сусрета”, стоји у Члану 56. Правилника о фудбалским такмичењима Фудбалског савеза Србије.

У појашњењу правила, истиче се да се пласман на додатној табели утврђује збиром освојених бодова, а ако је збир бодова једнак, одлучује разлика између датих и примљених голова, ако је и ова разлика једнака, одлучује већи број постигнутих голова у гостима (када су у питању два клуба), односно већи број постигнутих голова (када су у питању три или више клубова).

Уколико се ни на такав начин не може доћи до решења, онда ће се одиграти две утакмице између заинтересованих клубова и то по двоструком Куп систему. Постоји могућност да уколико се са тим сагласе заинтересовани клубови, уместо одигравања ових утакмица, питање победника може се утврдити и жребом, који спроводи надлежни такмичарски орган.

До краја сезоне остала су четири кола, а Партизан тренутно има два бода више од Црвене звезде. Два тима састаће се у 28. колу, а овог викенда шампион Србије гостује Радничком у Крагујевцу, а ‘црвено-бели’ дочекују ОФК Београд. У последња два кола, Партизан игра са Смедеревом и Спартаком, а Црвена звезда са Слободом и Војводином.