• Почетна
  • СПОРТ
  • Фудбал: Кога чека лакши распоред, а кога три круга пакла до краја (Анализа)
Прочитај ми чланак

Фудбал: Кога чека лакши распоред, а кога три круга пакла до краја (Анализа)

0

Zvezda Partizan54(Спортал.рс)
„Перјанице “ српског фудбала Партизана и Црвена звезда већ дуже време пружају партије за заборав, али, ако ништа друго, у финишу Јелен Суперлиге навијачима у земљи даће прилику да прате узбудљив фото-финиш шампионске трке.

Реми Партизана у Новом Пазару најавио је драматичан расплет првенства, у којем би сваки редак успешан шут у гол могао да буде пресудан.

Петоструки узастопни шампион Партизан је са четири кикса у минулих шест рунди доказао да и у Србији олако може да се проспе капитал од 11 бодова. Једина олакшавајућа околност за црно-беле у односу на вечитог ривала је повољнији распоред у последњих пет кола. Ово може, али и не мора ништа да значи, јер је екипа из Хумске дозволила комшијама да дођу у ситуацију да сами одлучују о својој судбини! То је после Звездиног мартовског неуспеха у Нишу деловало, благо речено, као немогућа мисија…

Шампионат Србије наставља се већ у четвртак, а Партизан би са клупе могао да предводи нови тренер Вук Рашовић. Владимир Вермезовић успео је са својим играчима да изгуби чак девет бодова из богате залихе и велико је питање могу ли црно-бела кола да се зауставе у вожњи низбрдо са старим кормиларом. И поред свега, Партизан је велики фаворит против нишког Радничког у 26. рунди на свом терену, али га у 27. колу очекује дуел под индигом из Новог Пазара , против Радничког 1923 у Крагујевцу. Мотивисани домаћин који се бори за опстанак сигурно неће устукнути пред размаженим звездицама из Београда, па ће меч на „Чика Дачи“ бити велики испит генерације.

После дуела у Шумадији, на реду је дерби са Црвеном звездом. Ако вечити ривали не буду грешили у „малим“ утакмицама, што није искључено због сумњивог квалитета оба тима, у Хумској ће 18. маја пасти одлука о шампиону. Партизан има џокера у рукаву и на овој утакмици јер ће му у случају оваквог расплета одговарати и реми.

Уколико изађу „нетакнути“ у наредне три утакмице, црно-бели ће бити близу новог славља. Гостовање „фењерашу“ Смедереву и меч са Спартаком ЗВ у последњем колу у Хумској, требало би да не представљају проблем за Сашу Илића и друштво. Међутим, јасно је као дан да у Хумској не спавају спокојно после месец дана игре за заборав.

derbi121Црвена звезда је у налету, иако се мучи и „на мишиће“ побеђује ривале из доњег ешалона попут Смедерева, БСК-а или Доњег Срема. Нови тренер Рикардо Са Пинту побољшао је игру само за нијансу у односу на почетак пролећне полусезоне, али и то је било довољно да црвено-бели вежу шест победа.

Тим из Љутице Богдана може да буде срећан, пошто сада конце судбине не држе само црно-бели, већ се и црвено-бели подједнако питају када је расподела круне у питању. Пет тријумфа у финишу Звезди би, после 2007. године, вратило шампионски пехар у Љутице Богдана.

Могу на „Маракани“ да одахну због повољног расплета минулих недеља, али ће морати да пруже много боље игре у преосталим утакмицама уколико желе, а жарко желе, да прекину пост. На путу до трона црвено-беле очекује три „круга пакла“, односно врућа гостовања тимовима из врха табеле Јелен Суперлиге: Јагодини (26. коло), Партизану (28. коло) и Војводини (у последњој рунди).

Између ова три гостовања Звезда ће угостити ОФК Београд и Слободу Поинт. „Романтичари“ су јесенас Звезди већ узели Куп Србије, док су Ужичани ривал који зна да загорча живот фаворитима. У претходних месец дана већ су „откинули“ по два бода Партизану и Војводини.

Дакле, Са Пинту неће имати нимало лак задатак да настави са стоодстотним учинком у Србији, али је његов највећи адут велика мотивација екипе и жеља да се титула коначно врати на наш највећи стадион. Напослетку, у Љутице Богдана трудиће се до последње капи зноја да их Партизан не достигне по броју трофеја у националном шампионату (Звезда 25 – Партизан 24).

До спуштања завесе 26.  маја навијачи љутих ривала неће испуштати дигитроне из руку, а онда ће уследити много пута виђена „пецкања“ и шале. Када већ не гледамо квалитетан фудбал, драма нам дође као мелем на рану. До неког бољег живота…

Распоред до краја ЈСЛ

26. коло (2. мај)

Партизан- Раднички Ниш
Јагодина – Црвена звезда

27. коло (11. мај)

Раднички 1923 – Партизан
Црвена звезда – ОФК Београд

28. коло (18. мај)

Партизан – Црвена звезда

29. коло (22. мај)

Смедерево – Партизан
Црвена звезда – Слобода Поинт

30. коло (26. мај)

Партизан – Спартак ЗВ
Војводина – Црвена звезда

Напомена: Црвена звезда је у јесењој полусезони победила Партизан са 3:2. У случају истог броја бодова гледа се међусобни скор.

Табела

1 Partizan 58
2 Crvena zvezda 56
3 Vojvodina 49
4 Jagodina 43
5 Rad 40
6 OFK Beograd 35
7 Sloboda Point 33
8 Spartak Zlat. voda 31
9 Radnički Niš 31
10 Javor 29
11 Donji Srem 27
12 Novi Pazar 27
13 Hajduk 26
14 BSK 26
15 Radnički 1923 24
16 Smederevo 12