• Почетна
  • СПОРТ
  • Фифа забранила европским и азијским чланицама да се кандидују за СП 2026.
Прочитај ми чланак

Фифа забранила европским и азијским чланицама да се кандидују за СП 2026.

0

Медјународна фудбалска федерација практично је данас забранила својим чланицама из Европе и Азије да се кандидују за Светско првенство 2026. године, па је Северна Америка постала снажан фаворит за добијање домаћинства тог такмичења.

241073_640

Међународна фудбалска федерација практично је данас забранила својим чланицама из Европе и Азије да се кандидују за Светско првенство 2026. године, па је Северна Америка постала снажан фаворит за добијање домаћинства тог такмичења.

ФИФА је навела да њене чланице из Европе и Азије не би требало да се кандидују за домаћина Мундијала 2026. године, пошто ће се на тим континентима одржати наредна два, у Русији 2018. године и четири године касније у Катару.

Европа ће бити на чекању ако „ниједна од пристиглих понуда не буде испуњавала строге техничке и финансијске услове“.

То се највероватније неће догодити, пошто се очекује кандидатура САД, било посебно или заједно са Канадом и Мексиком.

Члан савета ФИФЕ и председник Фудбалског савеза САД Сунил Гулати рекао је да је одлука „променила слику“ такмичења за Мундијал 2026. године.

ФИФА фаворизује заједничку организацију турнира медју суседним земљама, а заједничка кандидатура три земље била би популарна ако се формат промени и на Мундијалу буде учествовало 40 или 48 екипа.

ФИФА ће одлуку о промени формата донети 9 или 10. јануара у Цириху.