Прочитај ми чланак

ФИФА суспендовала Шимунића на 10 утакмица

0
simunic
 
Цирих – Међународна фудбалска федерација (ФИФА) суспендовала је хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића на 10 званичних утакмица због непримереног понашања на реваншу баража за првенство света против Исланда почетком децембра у Загребу.

Шимунић је по завршетку тог сусрета узео микрофон у руке и на терену више пута узвикивао озлоглашени усташки поздрав „За дом спремни“.

Након ове одлуке ФИФА Шимунић неће моћи да игра за репрезентацију Хрватске на светском првенству следеће године у Бразилу.

ФИФА је саопштила да ће Шимунић морати да плати и 30.000 швајцарских франака казне.

„Комисија се сложила да је тај поздрав дискриминаторски и да вређа достојанство разних људи на основу, између осталих, расе, религије или порекла, што је јасно кршење члана 58. дисциплинског правилника ФИФА’, наводи се у саопштењу.

Дисциплинско саслушање почело је 22. новембра, а одлука је објављена данас. Шимунић ће прве мечеве суспензије почети да служи на Светском првенству у Бразилу.

Ако Шимунић не одслужи казну у Бразилу, она ће се пренети на накнадне службене мечеве. Осим што неће моћи да игра, овај дефанзивац неће смети да уђе ни на један стадион док му траје суспензија.

„ФИФА је посвећена борби против сваке врсте дискриминације у фудбалу и вредно ради са свим својим чланицама широм света на образовању и ширењу поруке мира и поштовања…Резолуција о борби против расизма и дискриминације…заговара употребу строжијих казни да би се послала снажнија порука да дискриминацији нема места у фудбалу“, наводи се у саопштењу.

Дисциплинска комисија ФИФА данас је казнила и Марија Манџукића са једном утакмицом неиграња, због црвеног картона који је добио на утакмици против Исланда.

Најбољи нападач репрезентације Хрватске због тога ће пропустити утакмицу против Бразила на отварању Мундијала.

Коначно, ФИФА је казнила и Хрватски ногометни савез са 70.000 франака.

Из Ногометног савеза Хрватске саопштили су да су шокирани драстичном казном.

„Шокирани смо одлуком ФИФА о казни Шимунићу, која би и неком другом играчу угрозила репрезентативну каријеру. Даћемо пуну подршку нашем репрезентативцу у вероватној жалби, али морамо бити искрени и признати да оваква казна значи да Шимунић неће моћи да наступи на Светском првенству у Бразилу“, рекао је извршни председник ХНС Дамир Врбановић.

Знамо, додао је он, да Шимунић својим понашањем није хтео никога да повреди, али је ФИФА овако драконском казном очигледно хтела да пошаље снажну поруку.

Селектор репрезентације Хрватске Нико Ковач рекао је да је непријатно изненађен, шокиран и разочаран казном Шимунићу.

„Првенствено ми је жао Јосипа, који ће пропустити Светско првенство, знам га дуго као играча и као човека и апсолутно сам сигуран да ни на који начин није желео било кога да повреди“, рекао је Ковач.