Прочитај ми чланак

ФИФА прима Косово

0

На Конгресу ФИФА у Мексико Ситију, пријем ове државе која није чланица Уједињених нација је под 15. тачком дневног реда, а за улазак у светску кућу фудбала потребно јој је 105 од укупно 209 гласова

1372956382_fifa

УЕФА је започела, а ФИФА ће да доврши прљави посао. Светска кућа фудбала ће на Конгресу у Мексико Ситију одлучивати о пријему непризнате државе Косово у своју фудбалску породицу.

На недавно одржаном Конгресу УЕФА у Будимпешти, европска кућа фудбала је, кршећи сопствени Статут, примила такозвано Косово у своје чланство тесним гласањем (28 гласова „за“ и 24 „против“, уз два уздржана).

Непризнато Косово је, тако, на неки начин прошло административне препреке и заправо се „квалификовало“ за зеленим столом, после прљавих лобирања и гажења свих спортских норми да уђе и у ФИФА породицу. А моћи ће и у квалификације за Мундијал у Русији 2018. године.

На Конгресу ФИФА у Мексико Ситију, пријем ове државе која није чланица Уједињених нација је под 15. тачком дневног реда, а за улазак у светску кућу фудбала потребно јој је 105 од укупно 209 гласова.

Фудбалски савез Србије у Мексико Ситију представљају потпредседник Жељко Којић и генерални секретар Небојша Ивковић, а председник ФС Косова Фадиљ Вокри је са својим политичким савезницима већ недељама ангажован на лобирању за пријем у ФИФА.

– Србија је недавно у Будимпешти покушала свим снагама да некако одложи или да избаци из дневног реда наш пријем у УЕФА, али није успела. Мислим да је правда можда закаснила, али је стигла. На овом конгресу ФИФА, мислим да ће бити још боље него што је било у УЕФА – у свом стилу је Вокри најавио гласање у Мексико Ситију.

Иначе, правни тим Србије је одмах после Конгреса УЕФА на којем је Косово постало 55. чланица најавио да ће уложити жалбу Спортском суду у Лозани.

САВИЋЕВИЋ МЕРКА УЕФА

ПРЕДСЕДНИК ФС Црне Горе ће, највероватније, бити званични кандидат за председника УЕФА, пошто се суспендовани Мишел Платини потпуно повлачи из фудбалског живота. Савићевић се, такође, налази у Мексико Ситију и користи своју прилику да лобира за позицију на којој ће имати једног или два противкандидата.