Прочитај ми чланак

ФИФА ПРЕСУДИЛА СРБИЈИ: Брих покрао Орлове! Немац све време навијао за Швајцарце!

0

Фудбалери Србије поражени су у другом мечу на Мундијалу у Русији од селекције Швајцарске резултатом 1:2, а један од главних криваца за такав резултат био је главни судија меча Немац Феликс Брих.

Осим игре и резултата, оно што је привукло пажњу шире јавности јесте веома лоше и пристрасно суђење главног судије овог меча Феликса Бриха.

Foto: reuters

Занимљиво је да улогу делиоца правде добије судија који је из Немачке, што је свакако само по себи велика контроверза за један Мундијал. Пракса налаже, да уколико играју репрезентације са истог континента, судија буде са другог. Очигледно то сада није био случај.

Оправдање за овакву одлуку ФИФА може се наћи у чињеници да је Брих судија највишег ранга, а да је управо овај меч проглашен утакмицом високог ризика.

Ипак и поред свега тога, Брих је био све осим непристрасан. Велики број одлука је био благо речено сумњив. Ситуација која се може посебно издвојити, из мора грешака Немца, јесте она која се десила средином другог дела игре. Наиме, са десне стране терена центрирао је Тадић, Митровић је био најближи лопти, али је био спречен да шутне због благо речено рвачког захвата два штопера Сајџија.

Оно што је било најкомичније у свему јесте то што је управо, горе прозвани Брих, сигнализирао фаул у нападу.

Ово је само била једна у низу ситуација које су могле директно да утичу на даљи ток меча.

Цео меч је прекидао наше нападе сумњивим фауловима у нападу док је Швајцарцима дозвољавао да бију наше играче без осуде.

На крају, под утиском оваквих одлука Орлови су потпуно деконцентрисани примили и други гол, чиме су Швајцарци себи резервисали карте за осмину финала.

Орлове на овом Мундијалу оставља само победа у последњој утакмици групе против моћног Бразила.

Остаје питање за ФИФА, да ли је морао судија на оваквом мечу да буде баш из Немачке. Зашто то није могао да буде неко са другог континента, као што се и очекивало, неко ко није упознат са ситуацијом и историјом између ове две селекције.

Ако на то додамо да је ФИФА пре некололико дана казнила ФСС због политичких порука наших навијача, а да се Шаћири на утакмици са Орловима појавио у копачкама тзв. државе Косово, поставља се ново питање – ДА ЛИ СУ АРШИНИ ЈЕДНАКИ ЗА СВЕ!?