Прочитај ми чланак

ФС тзв. Косова тужио Пиксија код ФИФА

0

Фудбалски савез тзв. Косова поднео је жалбу Светској кући фудбала (ФИФА) против Србије и селектора Драгана Стојковића Пиксија.

Разлог су дешавања на мечу Мундијала између Србије и Швајцарске, када су се, наводи се у саопштењу, чуле политичке поруке и расистички повици уперени према Албанцима.

„Истицање слогана са политичким порукама и расистички позиви Албанцима чули су се током читавог меча, а о њима су извештавали и светски медији. Бесмислена је и апсурдна мржња којом се годинама потхрањује мишљење у суседној држави према албанском народу уопште. Савез Косова захтева од ФИФА истрагу овог случаја и санкције за Фудбалски савез Србије, како би једном заувек фашистичка скандирања нестале са фудбалских стадиона и догађаја попут Светског првенства“, пише у саопштењу ФС Косова.

Прочитајте још Пикси „полудео“ – сви пишу о томе шта је рекао ВИДЕО

Камере су забележиле и реакцију селектора Србије Драгана Стојковића Пиксија, о којој се доста причало.

„Овакво скандирање навијача једне екипе која учествује на Мундијалу нико не може да разуме и оправда, посебно сада када Европи прети крхка безбедносна ситуација, као последица ничим изазване агресије Русије у Украјини. Фудбалски савез Косова ће снажно стати у одбрану вредности и достојанства земље и њеног народа, али истовремено и у одбрану вредности које фудбал преноси уопште, а то су јединство међу људима, нада, радост и страст за инклузивношћу. Тимовима и навијачима са понашањем и филозофијом мржње не би требало да буде место на овако важним спортским догађајима као што је Светско првенство у Катару“, додаје се.

Подсетимо, Србија је такмичење у Катару завршила у групној фази, поразом од Швајцарске резултатом 3:2.