Прочитај ми чланак

ФИФА и УЕФА крећу у отворени рат с Суперлигом

0

Оснивање Суперлиге изазваће тектонске поремећаје у фудбалу, али не без реакције ФИФА и УЕФА.

Лига шампиона, елитно европско клупско такмичење, доживело је велики ударац након што је званично саопштено формирање такозване „Суперлиге“. Дванаест богатих клубова Европе донело је одлуку да буде формирано такмичење под називом Суперлига.

Као зачетник лиге наведени су „клубови оснивачи“, а њих је укупно 12. То су Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер Милан, Јувентус, Ливерпул, Манчестер Сити, Манчестер јунајтед, Реал Мадрид и Тотенхем.

План је да лигу чини 20 клубова, три ће се прикључити уочи премијерне сезоне, а осталих пет кроз планиране квалификације.

Први председник Европске Суперлиге биће Флорентино Перес, а заменици ће бити Андреа Ањели (Јувентус) и Џоел Глејзер (Манчестер јунајтед).

Ањели је поднео оставку на место у извршном комитету УЕФА и као председавајућу Европске асоцијације клубова (ЕЦА), која је покренула реформу Лиге шампиона.

„Клубови су се ујединили у критичном тренутку, омогућивши европско такмичење да се трансформише, стављајући игру коју волиму у одрживу форму за дугорочну будућност“, рекао је Ањели.

Ипак, очекује се реакција ФИФА и УЕФА. За сада, ФИФА се званично огласила речима да „не подржава затворену европску лигу, која је основана ван интернационалних фудбалских структура и не поштује раније установљене принципе“.

Велики састанак УЕФА се очекује у понедељак у Монтреу, спекулише се да Суперлига жели да привуче још Бајерн, Лајпциг и Порто, а најављене су казне за све који учествују, и то кроз националне тимове.

УЕФА, ФИФА, Премијер лига и Серија А су на истој позицији и не подржавају Суперлигу, па се очекује притисак на клубове „одметнике“, опција је да им се забрани домаћа лига, из избацивање из Лиге шампиона до евентуалног старта Суперлиге.

Иначе, суперлигашки клубови инсистирају да играју домаћу лигу, па ће то бити једна од главних тема. Биће и играчи на удару, јер неће моћи да играју за репрезентације ако прихвате да учествују у свему овоме.