Прочитај ми чланак

ФИФА донела велику промену – фудбалери могу да мењају репрезентације!

0

Међународна кућа фудбала (ФИФА), потврдила је одлуку по којој ће фудбалери моћи да промене репрезентацију за коју наступају.

Наравно, да би играчима то било дозвољено, мораће да буду испуњени одређени критеријуми:

За репрезентацију за коју наступају нису одиграли више од три утакмице.

У време наступа у тим утакмицама нису били старији од 21 године.

Нису наступили на светском првенству или на првенству неке од конфедерација (Еуро, Копа Америка, Афрички куп нација…)

Уколико је од последњег наступа у репрезентацији прошло најмање три године.

Уколико су у време док су наступали за садашњу репрезентацију имали држављанство државе за коју желе наступати.

ФИФА је објавила да играч може да се врати наступима за стару репрезентацију у случају да за нову није одиграо ниједан меч.

Промењен је и критеријум према коме играчи могу да промене држављанство уколико нису играли за матичну земљу. Уколико се играч пресели у нову државу пре 10. године, онда мора имати пребивалиште најмање три године.

Уколико се преселио између 10. и 18. године мора да живи у новој земљи најмање пет година пре него што испуни критеријум за доделу пасоша.

До промена је дошло због играча Барселоне Мунира Ел Хададија који је желео да наступа за Мароко на Светском првенству у Русији, то му није било омогућено јер је 2014. уписао један наступ за Шпанију, у том дуелу одиграо је 13 минута.

Фудбалер се жалио Суду за спортску арбитражу (ЦАС) који је пресудио против њега, али новом одлуком ФИФА испуњава услове да игра за Мароко јер је од његовог подследњег наступа за Шпанију прошло три године.