Прочитај ми чланак

Федерер провоцирао Ђоковића пред финале Вимблдона

0

Новак Ђоковић наилази на провокације на практично сваком кораку, а последња у низу стигла је од једног од највећих ривала, Роџера Федерера.

Федерер је такмичење окончао у четвтфиналу поразом од Хурберта Хуркача, а како је више него јасно да се ближи крај његове више него успешне каријере, Швајцарац је искористио вишак слободног времена како би упутио недвосмислену поруку на то што је Новак Ђоковић дошао на само корак од изједначавања по броју освојених титула на гренд слем турнирима са Федерером и Шпанцем Рафаелом Надалом.

© AP Photo / John Minchillo

Он је у једној реклами коју је снимио за светски познати бренд изнео уверење да „није важан број титула већ колико лепо играш“:

„На који начин меримо величину? Бројем титула? Бројем освојених гренд слемова? Можда, Али не само њима. Неке ствари бројеви не могу да предоче. Бројке неће моћи да покажу да овај човек игра тенис лепше него што је то ико икада чинио. Бројке неће показати да је он најпоштованији спортиста на свету због своје елеганције на терену, али и ван њега. Истина је да, шта год вечна листа да покаже, његова легендарност може само да расте. Јер, временом ће заоставштина Роџера Федерера бити већа од било ког броја“, стоји у тексту који прати спорну рекламу.

Интересантно је да је Федерер, док је био по бројевима испред Ђоковића, готово у свакој могућој прилици истицао да су управо титуле и сличне ствари оно што га је чинило другачијим од осталих, док приче о лепоти није било ни у траговима. Са друге стране, уколико се његово наслеђе не мери само игром на терену и бројем титула, велико је питање шта је тачно то што ће Швајцарац оставити иза себе, јер његов утицај тешко да може да се упореди са Ђоковићевим, поготово ако се у озбир узму дешавања око Ђоковићеве Асоцијације професионалних тенисера и сукоба са АТП у циљу побољшања услова за све који покушавају да живе од „белог спорта“.

Подсећамо, Ђоковић је у каријери освојио 19 титула на гренд слем турнирима, једну мање од Надала и Федерера, а шансу да их престигне имаће у недељу од 15 часова, када ће ривал у финалу Вимблдона бити Италијан Матео Беретини.