Прочитај ми чланак

ЕВРОПА ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДНУ БАЈКУ КАО ЛЕСТЕР, а у њој је и један Србин!

0

Чешки фудбалски клуб Злин почео је да привлачи поредјенња са енглеским шампионом Лестером после само девет кола у првенству, а чак је и добио надимак "Злинчестер" зато што је избио у врх табеле.

y

Чешки фудбалски клуб Злин почео је да привлачи поредјенња са енглеским шампионом Лестером после само девет кола у првенству, а чак је и добио надимак „Злинчестер“ зато што је избио у врх табеле.

Злин је у конкуренцији Славије, Спартке, Викторије и Младе Болеслав после девет кола трећи на табели, са 21 бодом, једним мање од Викторије Плзењ и Младе Болеслав. Овај тим игра на стадиону капацитета око 6.500 места и тренутно је једина непоражена екипа у првенству.

„Лепо је то поређење. Драго ми је због тога. Лестер је пример који треба да следи сваки мали клуб као што је наш“, рекао је тренер Злина Бохумил Паник.

Лестер је прошле сезоне изненадио цео фудбалски свет када је добро почео сезону, али онда и остао при врху и на крају освојио своју прву титулу.

Злин је град од 75.000 становника, у коме је Томас Бата основао фирму која ће после послати глобални гигант у производњи ципела.

Фудбалски клуб основан је 1919, а у највишем рангу такмичења дебитовао је 1938. године и носи надимак „обућари“. Тим никада није освојио титулу, а прошле сезоне је за три бода избегао елиминацију.

„Пролетос смо дотакли дно када смо имали серију без победа. Играчи то добрро памте и не желе да поново пролазе кроз исто. Мислим да је екипа научила лекцију“, рекао је Паник.

x

Злин тренутно има пет бодова више од Спарте, најтрофејнијег чешког клуба. Буџет је процењен на нешто мање од два милиона евра, а клуб никада није освајао ниједан већи трофеј.

Екипа је под именом Готвалдов 1970. први и једини пут играла у Европи и елиминисана је у првом колу Купа победника купова од ПСВ Ајндховена.

Упркос свему томе, „обућари“ су ове сезоне победили актуелног шампиона Викторију Плзењ 2:0, док су са Спартом играли 1:1. До сада имају шест победа и три ремија.

Још једна сличност са Лестером је што мање познати играчи играју организовану одбрану и брзе контранападе, кажњавајући грешке одбране. Екипа је, међутим, показала и да је спремна да се прилагоди, као када је Јаблонец дошао и играо на контрападе. Злин је на полувремену губио 2:0, али је у финишу постигао два гола и освојио бод.

„Како је утакмица текла, овај резултат можемо рачунати у победе јер је утакмица успела да избегне пораз“, рекао је Паник.

Шеф стручног штаба Злина поштује неке тренерске великане као што су Ђовани Трапатони и Карел Брикнер, који је у свету постао познат по свом брзом и течном нападачком фудбалу. Паник је сличну тактику пренео на свој тим.

Једно од његових главних оружја је српски интернационалац Вукадин Вукадиновић, офанзивни везни играч и један од најбржих фудбалера у Ћешкој. Он сада стално ствара шансе после залета по десном боку.

Вукадиновићев претходни клуб Славија Праг није успела да искористи његову брзину.

Лестер је прошле сезоне тимски освојио титулу, а Злин тренутно остварује резултате тимском игром.

„Лестерова прича ме подсећа на бајку. Ја волим бајке“, рекао је Паник.