Прочитај ми чланак

ЕВРОЛИГА: Звезда победила себе у Турској (Ток меча)

0
Stefan Jović0

Стефан Јовић Фото: Aрхива ВН

Црвено-бели прокоцкали 15 поена предности, а Јовић је у завршници направио грешку у корацима која је можда била и кључна. Кош за победу постигао Шарић.

Звезда је победила себе у Цариграду. Ефес је однео победу кошем Шарића три секунде пре краја (85:84). Црвено-бели су практично победили сами себе.

Имали су 15 поена предности у трећој деоници, Јовић је на нешто више од минут пре краја направио грешку у корацима, а поред тога је Дејан Радоњић одлучио да не прави фаул у последњем нападу домаћег тима.

Овако је тим Душана Ивковића славио на старту ТОП 16 фазе Евролиге.

Што се кошгетерских учинака тиче најефикаснији је био Цирбес са 22 поена, а пратио га је Милер са 12. У домаћем тиму се истакао Данстон са 21 поеном.

ТОК МЕЧA

ПРВA ЧЕТВРТИНA

Утакмицу у Истанбулу, пред полупразним трибинама, прати и легендарни турски кошаркаш који се недавно пензионисао Хидајет Туркоглу.

Прве поене на утакмици је постигао Маик Цирбес пошто је ухватио сопствени промашај, док је на другој страни Дарио Шарић постигао кош и после фаула Квинсија Милера је погодио и додатно слободно бацање.

Дангубић је погодио тројку, али је одмах на другој страни Диблер узвратио истом мером (6:5). Исти играч је после промашаја Звезде поново погодио тројку, па је Радоњић у игру уместо Дангубића увео Симоновића. Потез досадашњег тока меча је направио Јовић који је у стилу доскорашњег саиграча Маркуса Вилијамса пронашао Милера, а Цирбес је после промашаја Коркмаза донео изједначење (9:9).

Међутим, то није дуго трајало, јер је Шарић погдио тројку, а затим је Џон Диблер погодио трећу тројку на мечу и на нешто више од четири минута пре краја четвртине донео свом тиму шест поена предности (15:9) и натерао Радоњића да тражи тајм-аут.

Милер је после кратког одмора смањио предност, али је одмах створио проблем, јер је направио другу личну грешку, па је Тејић ушао у игру. Симоновић је потом уместо тројке, кренуо на „улаз“ и погодио (15:13).

Први пут је у дресу Звезде заиграо Василије Мицић, а после његовог промашаја је Цирбес фаулиран, погодио је оба пенала и донео изједначење. Данстон је поентирао одмах на другој страни, а онда је Гудурић тројком донео вођство (18:17). Браун је лако закуцао, а Мицић је тројком постигао прве поене у новом дресу (21:19).

Осман је искористио лоше грађење Звезде после промашених бацања Брауна и лагано положио лопту у кош, а Тејић је затим закуцао. Међутим, после сјајног паса Ертела Данстон је лаким полагањем донео свом тиму предност после првих 10 минута (25:23).

ДРУГA ЧЕТВРТИНA

Ертел је поенима „отворио“ четвртину, а затим је Осман направио неспортски фаул над Мицићем. Нови плејмејкер Звезде је погодио једно бацање, а затим је промашио тројку. На срећу то није казнио Батук, али јесте Гудурић који је одлично завршио соло продор и смањио предност ривала (27:26).

Мицић и Штимац се нису разумели у нападу, а Гудурић је направио фаул да спречи контру. Сви су „скочили да траже неспортски фаул, али судије то нису досудиле. Потом је Симоновић донео предност тројком (29:27).

Ертел је ствароа велике проблеме Звезди, али је Звезда то успевала да анулира добром игром у нападу, а Лазић је искористио слабу одбрану домаћег тима и донео нешто осетнију предност, коју је затим увећао Милер (37:30).

Релативно рано је Звезда ушла у бонус а то је искористио Диблер који је два пута изао на линију пенала и погодио сва четири, а затим су Тајус и Коркмаз лаганим поенима вратили свој тим у игру и смањили заостатак на свега један поен (39:38). Радоњић је одмах после поена Коркмаза затражио минут одмора.

Мицић и Јовић су показали сјајну сарадњу, а да је минут одмора пријао београдском тиму показали су лаки поени Цирбеса и закуцавање Милера (45:39).

Црвено-бели су „стегли“ одбрану, а после сјајног паса Мицића Јовић је лаганим полагањем донео двоцифрену предност (49:39). Грејнџер је прекинуо серију, али на кратко, јер је Цирбес одмах вратио предност. Немачки цнетар је после сопственог промашаја ухватио лопту, погодио и добио фаул који је реализовао (54:41). Мало кашњење у дефанзиви је казнио Коркмаз тројком, па је на полувреме Звезда отишла са десет поена предности (54:44).

Што се кошгетерских учинака тиче на полувремену тиче, у Звезди је најбољи био Цирбес са 15 поена, Милер је додао осам, док је у домаћем тиму Диблер дао 13, од којих су три биле тројке.

ТРЕЋA ЧЕТВРТИНA

Пре почетка другог полувремена су представници оба тима дали кратке изјаве. Душан Ивковић је објаснио да су црвено-бели имали одличне проценте шута, али је рекао да ће његов тим морати много боље да игра у одбрани. На другој страни је помоћни тренер Звезде Борко Радовић рекао да ће морати да зауставе офанзивни скок Ефеса и да верује да ће тако доћи до шансе за победу.

Звезда је имала први напад у другом полувремену, али нису успели да га искористе, а Милер је покушао да заустави закуцавање Данстона и зарадио трећу личну грешку. Данстон је погодио оба пенала (54:46).

Лазић је промашио две тројке, а далекометни хитац је промашио и Симоновић, па тако Звзеда за више од два минута није постигла поен, али је ту серију прекинуо Цирбес на истеку трећег минута треће четвртине (56:46).

Ертел је тројком казнио промашаје Звезде, али је Цирбес офанзивним скоком, а затим кошеви Милера и Јовића су држали предност (60:49). Данстон је закуцао, а Цирбес је фаулиран при покушају закуцавања, па је Ивковић затражио тајм-аут тачно на половини треће четвртине.

После минута одмора је Цирбес био половичан са линије пенала, Браун је промашио, а Јовић је одлично завршио соло продор. Данстон је поново закуцао, што је изнервирало Радоњића који тражи много бољу игру у одбрани. Ипак, Симоновић је тројком вратио максималну предност од 13 поена (66:53).

Данстон је опет лако закуцао, али су Милер и Цирбес узвратили лаким поенима и донели највћу предност свом тиму у досадашњем току меча (70:55). То је натерало Ивковића да опет затражи минут одмора.

Први напад после паузе је одмах реализовао Грејнџер тројком, а Јовић је приликом покушаја блокаде фаулирао Тајуса и послао га на линију за слободна бацања. Погодио је прво, али не и друго (70:59). Радоњић је у игру вратио Мицића, а после промашене тројке Гудурића је Тајус лагано положио, изнервирао Радоњића и натерао га да тражи тајм-аут (70:61).

Штимац је прекинуо мини-серију домаћег тима, а Мицић је затим фаулирао Тајуса који је промашио оба бацања. Милер је уз звук сирене поентирао, међутим после прегледаног снимка су судије утврдиле да није избацио лопту на време, па је кош поништен (72:61).

ЧЕТВРТA ЧЕТВРТИНA

За само минут је Дарио Шарић постигао четири узастопна поена и вратио свој тим, а Мицић је послао превисок пас за Симоновића, да би Осман тројком у потпуности вратио неизвесност (72:68).

Јовић је одмах заменио Мицића, а Гудурић је направио грешку после које је Данстон закуцао. Ипак, серију је прекинуо Лазић тројком, да би Данстон новим поенима поново смањио (75:72).

Грешке звезде се настављају, а последњу у низу је направио Јовић који се није на време ослободио лопте, па је направио грешку у корацима. На срећу, Гудурић је одлично одиграо у одбрани, али контра није реализована успешно. Међутим, Лазић је фаулиран приликом шута и капитен је затим погодио оба слободна бацања (79:74).

Грејнџер се добро поставио у одбрани и изнудио четврту личну грешку Милера, а после промашене тројке Гудурић је направио фаул којим је Звезда ушла у бонус. Данстон је погодио оба, а Гудурића је заменио Мицић (79:78). Цирбес је затим направио фаул у нападу и зарадио своју четврту личну. Судије су прегледале снимак и утврдиле да је Немац фаулирао Данстона који је погодио друго и донео свом тиму изједначење на три минтуа и 30 секунди до краја меча (79:79).

Мицић и Грејнџер су „разменили“ полагања, а затим је Лазић погодио своју другу тројку на мечу (84:81).

Звезда је одиграла одличну одбрану, али је Јовић направио почетничку грешку, нагазио аут линију и поклонио лопту ривалу што је казнио Грејнџер. Лазић је затим промашио лако полагање, а проблем за црвено-беле је повреда Јовића који је храмљао (84:83).

Мицић је промашио, а Цирбес није успео да спаси лопту. На семафору је остало још 21 секунда, а Радоњић је тражио минут одмора.

Радоњић је одлучио да не прави фаул, лопта је дошла до Шарића који је погодио, остале су три секунде (85:84).

Лоше извођење аута, лопта је дошла до Цирбеса који није успео да погоди из тешке ситуације, па је Ефес однео победу. Стиче се утисак да је немачки центар био фаулиран, али судије нису ништа показале.

Извор: Новости.рс