Прочитај ми чланак

ЕВРО КУП: Звезда рафално до 1/8 финала! (Ток меча)

0

CRVENA ZVEZDA-IGOKEA-ABA LEAGUE-SEASON 2013-2014

Кошаркаши Црвене звезде обезбедили су пласман у осмину финала Еврокупа победивши Билбао у Шпанији са 85:81 у 5. колу друге фазе.

Екипа Дејана Радоњића је до тријумфа стигла фантастичним шутем за три поена (11-22) и фантастичним издањем Јаке Блажича и Тадије Драгичевића.

Црвено-бели сада у Л групи имају скор 4-1 као и Нижњи Новгород, па ће у последњем колу у Пиониру у директном дуелу одлучити ко ће са првог места у групи даље.

Тадија Драгићевић одиграо је најбољи меч од повратка у Звезду са 16 поена (4-5 за три) и 7 скокова. Јака Блажич је такође био сјајан са 20 поена (4-4 за три), ДеМаркус Нелсон убацио је 13 поена уз 6 асистенција, а по 11 су додали Марјановић и Раденовић. На другој страни, Мумбру је постигао 18, Гримау 15, а Габријел 13 поена.

Звезда је одиграла одлично већи део меча, имала је падове у другој и последњој деоници, али то је разумљиво када се у обзир узме тежа

Ово је 13. узастопна победа Звезде која је имала четири скока мање од Билбаа (29-25), али и три изгубљене лопте мање (9-6).

CRVENA ZVEZDA-BILBAO-EUROCUP-SEASON 2013-2014

Ток меча

Звезда је дуел у Шпанији почела атипично, погодивши две тројке на старту (Блажич и Раденовић). Уз поене са пенала Јаке Блажича, црвено-бели су у 4. минуту дошли до +6 (8:2).

Домаћин се брзо вратио поенима Мумбруа и Ервела, али Звезда је чувала вођство у првој деоници. Јака Блажич играо је одлично, одбрана је добро функционисала, па је Звезда после 10 минута имала осам поена вишка (25:17).

Екипа Дејана Радоњића је у првој деоници убацила четири тројке из седам покушаја и то је био кључ вођства. Друга четвртина, друга прича. Билбао је много боље кренуо у другом кварталу, одмах на старту је постигао седам везаних поена и у потпуности се вратио у меч (25:24).

Са много више енергије играли су домаћи кошаркаши у наставку, па су тројком Пилепића у 16. минуту стигли до вођства (29:28). Иако је Звезда другу четвртину одиграла прилично лоше у нападу, успевала је да добром одбраном одржи утакмицу у егалу, па је након 20 минута резултат био 37:37.

Фран Пилепић погодио је два везана шута са полудистанце на старту другог полувремена, али Звезда је одмах одговорила. Тандем Нелсон-Марјановић био је најзаслужнији за серију Звезде 9-0, могли су црвено-бели и да продуже ту серију, али су направили неколико грешака и Билбао се вратио тројком Мумбруа (46:44).

И у наставку треће четвртине освајач Купа Радивоја Кораћа играо је по систему топло-хладно. Билбао је играо са много енергије, покушавали су навијачи уз играче да направе притисак на судије како би дошли до резултата, али Звезда се добро држала.

У самом финишу треће деонице Мумбру и Гримау су успели да ’извуку’ на искуство неколико фаулова, убацили су неколико лаганих поена са пенала, али Драгићевић је тројком одржао Звезду у вођству после 30 минута – 60:57.

Притисак са паркета и трибина био је још израженији у последњој четвртини. Судије су се добро држале, али Звезда није успела да искористи нешто лошије минуте Билбаа почетком последње деонице.

Гримау је предњачио код домаћина, успео је у два напада у низу да погоди уз фаул Нелсона и Билбао је серијом 12-4 стекао пет поена вишка шест минута пре краја (69:64).

Дефинитивно су и судије и Звезда пали у последњој деоници. Домаћи тим је практично у сваком нападу добијао фаул. Имао је домаћи тим четири минута пре краја седам поена предности (73:66), Звезда је деловала изгубљено, али је поново успела да пронађе одговор.

Тадија Драгићевић погодио је тројку из тешке позиције, уследила је двоја Нелсона из још теже ситуације и Звезда је пришла на минус три (73:70). Домаћин је поенима Гримауа на тренутак одбио налет црвено-белих, али уследила је рафална паљба Блажича и Драгићевића и Звезда је на минут до краја имала +3 (78:75).

Гримау је након тајм-аута погодио из веома тешке позиције преко Нелсона, али уследила је још једна тројка Блажича (81:77). Ипак, млади Словенац је након тога промашио два слободна бацања и тако вратио Билбао у меч с обзиром да је Мумбру погодио тројку са више од 10 метара (81:80).

Поново је Блажич фаулиран, али је овога пута погодио оба пенала. На другој страни, Бертанс је убацио једно, па је ДеМаркус Нелсон ставио тачку на пласман Звезде у осмину финала.

(Б92)