Прочитај ми чланак

ДВА ПУТА ЗА СРБИЈУ! Шта кажу калкулације? Прво место – лакши пут, друго место …

0

Кошаркашка репрезентација Србије је победом против Турске дошла на друго место групе Д. "Орлови" могу да буду и први у групи, али за то ће им бити потребна "помоћ пријатеља", у овом случају Летоније. Прво место доноси лакши пут до финала, друга позиција значи "пакао"

Србију после важне победе над Турском (80:74) чека нови дуел већ у уторак против Велике Британије (16 х, РТС). Ипак, многи ће са већом пажњом гледати меч између Летоније и Русије, јер ће управо у том дуелу да се одлучује расплет за прва три места у групи.

FIBA/Eurobasket

Прво место у групи доноси лакшег ривала у осминифинала. Али није само то на талону, већ и „отворен“ пут до финала, јер бисмо у том случају избегли Шпанце.

Русија је у најбољој позицији јер има све три победе до сада, док Србија и Летонија имају скор 2:1. Србија има такође бољу прилику да буде испред Летоније у случају евентуалног круга, јер ју је победила у 1. колу са 10 поена разлике (92:82).

Пошто је Србија играла и са Русима и са Леотонцима, у случају евентуалног круга имала би скор од +7. Из тога произилази да јој је за прво место потребна победа Леотније, али она не сме да буде већа од 17 поена разлике, јер би у том случају Летонци надокнадили -10 из дуела са Србијом и у кругу од три репрезентације били би најбољи и заузели би прво место.

Међутим, Летонци би имали и тежак меч последњег кола против Турака, па им ни победа од 17 разлике не би гарантовала лидерско место на табели.

Ако бисмо завршили на првом месту, у осмини финала бисмо највероватније играли против Мађарске, док би у четвртфиналу противник нашег тима био или другопласирани тим групе А или трећепласирани из групе Б.

Другопласирани тим ће бити поражени из дуела Француска – Словенија, а за треће место у групи Б је потпуно замршена ситуација и ту могу бити и Италија и Литванија и Немачка, док нешто мање шансе има Грузија.

Пројектовани противник за то полуфинале био би победник у групи Б (највеће шансе за то имају Литванци) и 2. из групе Ц, а то би могли да буду Хрвати. А онда велико финале са Шпанијом.

У случају да Русија савлада Летонце, Србија ће највероватније завршити на 2. месту. Према тренутној ситуацији у групи Ц, са којом се укрштамо, то ће највероватније бити репрезентација Црне Горе, уколико оправда улогу фаворита против Чешке и Румуније у последња два кола.

Потенцијално четвртфинале у том случају донело би нам дуел против првопласиране екипе групе А, или четврте из групе Б. За прво место у А групи ће се борити у директном дуелу Словенија и Француска, док је у групи Б сада све могуће и све екипе су у игри, за сада је ту Грузија.

Уколико би „орлови“ дошли до полуфинала, тамо би их највероватније чекала Шпанија, која додуше мора у директном дуелу са Хрватском да потврди прво место у групи Ц.

Пројектованом финалу онда би били победници дуела првопласираних из групе Б и Д, али би се сигурно и Хрвати питали много уколико заврше на 2. месту, што и јесте најреалније.