Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ КОД КУСТУРИЦЕ: Иво Андрић и Његош су два највећа човека српског народа

0

novak-i-kusturica-1391097124-437115

ВИШЕГРАД – Комплекс Аднрићграда данас је посетио прослављени српски тенисер Новак Ђоковић. Новака је Улицом Младе Босне провео његов домаћин режисер Емир Кустурица, показујући му грађевине у њој.

Ђоковић и Кустурица су после тога обишли Биоскоп „Доли Бел“ и храм Светог цара Лазара.

Посебно интересовање Ђоковић је показао за споменике Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу, истакавши да се у Андрићграду величају ова два највећа човека српског народа, који су прославили српску историју, књижевност и културу.

„И ја се као припадник српског народа осећам одговорним према Кустурици, који је овде направио своје животно дело, и према начињеном. То ме обавезује да учествујем у овом пројекту да би се сачувала српска култура, идентитет и корени нашег народа“, рекао је Ђоковић.

Он је истакао да је Андрићград драгоцено место и да ће Андрићев институт чувати српску историју и културу.

Ђоковић је закључио да би му била велика привилегија да буде део Андрићевог института.

Кустурица је рекао да је Ђоковић светосавски подвижник који најкомпликованије ситуације на спортском терену и животу решава на најпаметнији начин.

„Кад Новак усред Вимблдона подигне победнички пехар, оно што нама није било одређено, то је равно историји и то се граничи са проналаском наизменичне струје“, додао је Кустурица.

Ђоковић је иатакао да сваки човек жели да успе и да се усавршава у раду и животу, али то је, како је рекао, за оне који остваре само правац струје у једном смеру.

„Већина људи нема ту срећу да оствари своје животне снове јер тешко живи и зато је потребно помоћи и вратити дуг нашој отаџбини“, додао је Ђоковић.

Кустурица је, уручујући Ђоковићу златник Анрићграда и кључеве града од камена, наговестио да би се у њему, осим историје, филма, позоришта и књижевности, могао изучавати и тенис, јер се бољи професор од Нолета не може пожелети.

У храму Светог цара Лазара Ђоковићу је икону Пресвете Богородице поклонио свештеник Средоје Андрић, а уручен му је и поклон пензионера Томислава Нешковића из Новог Горажда – ћуприја на Дрини од дрвета.

(Курир)