Прочитај ми чланак

Дочек олимпијаца, грађани се окупили на платоу испред Скупштине Београда

0

На платоу испред Скупштине Београда око 21 сат почео је свечани дочек Олимпијског тима Србије, који на легендарни балкон излази после историјског успеха и освајања девет олимпијских медаља.

Обраћање олимпијаца било је најављено за 21 сат.

Први је на балкон изашао Миленко Себић, сјајни српски стрелац – са огромним осмехом и поздравио окупљене грађане. Након њега је са њим изашао и Драган Доневић, селектор Србије. Грађани су загрмели након што је на балкон изашла бронзана Тијана Богдановић. За њом је изашао и селектор теквондо тима Драган Јовић.

Не треба наглашати колико емоција су изазвае најбоље одбојашице Србије, актуелне европске шампионке.

Златна Милица Мандић изашла је уз сузе на балкон. Милица је опет обрадовала Србију, након 2012. године у Лондону, где је такође освојила злато.

Окупљени грађани уз овације дочекали су златну каратисткињу Јовану Прековић, која је уз врисак изашла на балкон.

Највеће овације добио је Душан Мандић, који је на балкон изашао са ћерком Ленком. Српски ватерполиста је погледао ка навијачима и махао им са ћерком.

– Снови се остварају ако вредно радите и ако верујете свим срцем. Хвала вам много – рекла је Јована Прековић, коју су по први пут сломиле емоције и заплакала је.

Окупљенима се обратио и капитен ватерполо репрезентације ФИлип Филиповић, који је све грађане позвао на базене, на спорт.

– Добро вече Београде, добро вече Србијо. Хвала вам што сте свима нама дали смисао што смо овде. Хвала вам што смо овде, само да још једном поздравимо ових 50 величанствених играча и тренера – рекао је Филиповић, а онда повео скандирање „Србија, Србија“.

Након званичног дела, у част седморице величанствених ватерполиста, запевала се њихова химна „А сад адио“, коју су и они отпевали на аеродрому.

Србија је освојила девет медаља у Токију што је рекорд од осамостаљења, три злата, једно сребро и пет бронзаних одличја. Наше шампионе грађани с нестрпљењем очекују, почели су да се окупљају још око 18.30 часова.

Ипак, пре него што ће изаћи пред народ, олимпијци су били на пријему код председника Србије Александра Вучића.

– За мене су ове игре биле посебне по многим стварима, емоција и пожртвованост сваког олимпијца је ипак оставила најјачи утисак. Хвала на храбрости, хвала на сузама којих је било и биће. Хвала и на подршци. Поносна сам што сам била део овог тима, а на млађима је да сада покажу од чега су саткани и покажу да су заслужили грб који носе. Хвала свим тренерима који су радили са нама, подршци министарства за спорт и Олимпијског комитета – изјавила је златна теквондисткиња Милица Мандић у Председништву.

Пуно младих људи, али и читаве породице са децом дошле су да поздраве наше спортисте. Са собом носе заставе Србије, као и транспаренте подршке.

Грађани имају због чега да буду задовољни оствареним успесима српских спортиста, с обзиром на то да су освојили највише медаља од када се Србија такмичи као суверена земља.

На балкону ће бити 46 спортиста и тренера, а очекује се да се Србији обрате златне девојке Милица Мандић, Јована Прековић и Филип Филиповић, капитен ватерполиста.

На балкону ће бити 46 спортиста и тренера, а очекује се да се Србији обрате Милица Мандић, Јована Прековић и Филип Филиповић, капитен ватерполиста.

Србија је на протеклим летњим Олимпијским играма у Токију освојила три златне медаље (ватерполо, карате и теквондо), једну сребрну у стрељаштву, а пет бронзаних (баскет, женска одбојка, теквондо, стрељаштво и рвање).

Раније вечерас, олимпијци су били у Председништву Србије, где их је примио председник Александар Вучић.

Вучић је указао и да су награде које ће освајачи медаља добити највеће у региону и додао да ће их до Олимпијских игара у Паризу повећати на 100.000 евра за злато, 90.000 евра за сребро и 80.000 евра бронзу.