Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ НЕ ОДУСТАЈЕ: „Марковић је срце Србије”

0

Селектор олимпијских вицешампиона Александар Ђорђевић о данашњем жребу и вечери са репрезентативцем који је најавио повлачење

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Уочи жреба је много калкулација, рецимо могли бисмо да се нађемо у групи чији је домаћин Финска, а противници би нам били домаћин, Чешка или Летонија из другог шешира…

– Не оптерећујем се стварима на које не могу да утичем. Наша стремљења и амбиције су одавно познате… Кад желиш у врх мораш да побеђујеш.

Прошле седмице у Минхену је гостовао са Зенитом Стефан Марковић који је најавио повлачење из државног тима. Како је протекао сусрет у којем је Марковић био јунак?

– Одиграо је заиста феноменално, питао сам колегу Василија Карашева да га пусти после утакмице да изађемо на вечеру. Били смо до касно, са нама су били и чланови мог стручног штаба и у репрезентацији и у Бајерну, Младен Михаиловић, кондициони тренер и Горан Бједов, помоћник…

Занима нас да ли сте Стефана убедили да и даље игра у репрезентацији, да наступи на Европском шампионату?

– То је процес, Стефан је карактеран човек.

Дакле, можда ћете га приволети, а можда и не одустане…

– Баш тако. Нема разлога да се повлачи, има 28 година. Имао је повреду. Марковић је велики део срца и душе државног тима Србије. Остали га прате. Он је сјајан момак и играч, или што каже капитен репрезентације Милош Теодосић: „За мене је капитен Стефан Марковић“.

Србија ће на Евробаскету 2017. играти у Групи Д у Цариграду са домаћином Турском, Русијом, Летонијом, Белгијом и Великом Британијом.

„Ми такмичење на Европском шампионату сагледавамо у целини, јер се наши потенцијални противници налазе у свим групама. Имамо зацртан пут и знамо шта нас чека. Треба се добро припремити за такмичење, одиграти добро од почетка и заузети што бољу позицију пред елиминационе утакмице, јер добро знамо да су „укрштања“ често веома важан фактор када је у питању пут до саме завршнице“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић: Жреб не одлучује много

ЕП 2017. одржаће се од 31. августа до 17. септембра следеће године, а мечеви у Цариграду ће се играти у Фенербахче арени.

Распоред Србије:

1. септембар Летонија
2. септембар Русија
4. септембар Турска
5. септембар В. Британија
7. септембар Белгија

Осим у Турској, групна фаза играће се и у Румунији, Финској и Израелу, а завршница ће се одржати у Истанбулу, у Синан Ердем арени.

Група A (Финска): Пољска, Грчка, Француска, Финска, Исланд, Словенија.

Група Б (Израел): Украјина, Израел, Литванија, Грузија, Италија, Немачка.

Група Ц (Румунија): Хрватска, Чечка, Шпанија, Црна Гора, Румунија, Мађарска.

У осмину финала пласираће се по четири најбоље екипе из сваке групе, а завршница ће се играти такође у Цариграду у Синан Ердем арени.