Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ЗАМЕНИО БЕКЕРА И ВАЈДУ са гуру „лајф коучем“

0

Вајду и Бекера у Паризу мења тениски гуру који је помогао Новаковом брату. Напустио тенис јер није био срећан, због булимије био на ивици смрти

novak-i-marko-dokovic-pepe-imaz

Срце ка публици, порука на камери „љубав и мир“, топле речи без трунке мржње и негативних емоција…

Новаку је сада важније да тренира ум, него да размишља о трофејима и AТП трону. Зато ће на турниру у Паризу уместо Бекера и Вајде почасно место у ложи заузети Пепе Имаз, тениски гуру који је пре неколико година помогао Ђоковићевом брату Марку да изађе из депресије.

Шпанац је нека врста „лајф коуча“ (животни тренер). Помаже не само тенисерима већ и политичарима, глумцима, певачима попут Хулија Иглесијаса. Био је талентован играч, стигао до 146. места на листи, а онда изненада у 23. години решио да напусти тенис јер „није био срећан на терену“.

Ђоковић је ове јесени забринуо навијаче изјавом да му титуле и прво место више нису приоритет. Једини циљ сада му је да пронађе опет радост док игра тенис. Сличне изјаве давао је и Имаз шпанским медијима:

– Користио сам тенис да привучем пажњу. Освајао сам турнире да би ме остали прихватили. Побеђивао сам, али нисам био срећан.

Унутрашње незадовољство Имаза се одразило на његово психичко стање, па је убрзо оболео од булимије, поремећаја исхране на нервној бази.

СТAРТ У СРЕДУ

Ђоковић је слободан у првом колу, а у другом ће у среду играти против победника дуела Милер – Aлмагро. На терен у уторак излазе двојица српских играча, Виктор Троицки се састаје са Aдријаном Манарином, а Душан Лајовић са Ивом Карловићем.

– Био сам на ивици смрти, дошао сам у стање да ми се више не живи. Онда сам научио да гледам живот из другачијег угла. Увидео сам да је све површно, није ме занимало шта људи мисле о мени. Нико није разумео зашто сам се повукао из тениса. A заправо су ми били потребни само љубав и мир. Почео сам да волим себе такав какав јесам.

„Љубав и мир“ је од тада његов животни мото, под којим организује разне емоционалне радионице. Најбољи тенисер света је недавно био гост на његовом семинару у Марбељи.

– Гледам директно у очи и тако анализирам људе – говорио је Имаз.

– Не радим ништа, не подучавам никога. Само делим своје искуство како би људи видели како сам дошао до тога да се осећам добро у својој кожи. Не пружам терапије, нити ништа слично, само делим своје искуство и оно што је мени помогло.

Ђоковић је упознао Пепеа 2012. преко свог брата Марка, који је упао у депресију. Новак не само да је осетио велику захвалност према човеку који је извукао Марка из тешког емотивног стања, већ се и сам заинтересовао за његова предавања. Зато често путује у Марбељу са супругом Јеленом, која је, такође, одушевљена његовим методама.

– Марко је био је у хаотичном стању. Радили смо много на томе да се поправи. Када је Новак то сазнао, захвалио ми се и почели смо да сарађујемо. Били смо у Дубаију, Монте Карлу, Марбељи… – причао је Имаз у интеврјуу за „Ла Риоху“.

И НОВAК ОСЕЋA „ЉУБAВ И МИР“

Марко Ђоковић је у интеврјуу за „Еспањол“ током турнира у Мадриду говорио о „љубави и миру“:

– То је једна филозофија живота. Са 20 година сам био у депресији, а онда сам упознао Имаза у Марбељи. Помогао ми је много, почео сам да радим на себи. „Љубав и мир“ значи волети себе како би могао да волиш друге људе. То је оно што и Новак сада осећа.