Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ СЕ МУЧИ И У МАДРИДУ: Прва победа без Вајде

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у осмину финала Мастерса у Мадриду у свом првом мечу након што је отпустио дугогодишњи стручни штаб.

Ђоковић је после доста проблема и преокрета у трећем сету савладао Шпанца Николаса Алмагра 6:1, 4:6, 7:5.

Новак се мучио у среду у Мадриду као и на претходним турнирима ове сезоне, опет је било превише осцилација у његовој игри, али је остварио прву победу у новој ери без Марјана Вајде у свом стручном штабу.

Србин ће у следећем колу играти са бољим из меча Жил Симон – Фелисијано Лопес. На терен ће већ у четвртак.

* Пепе Имас поново у Ђоковићевој ложи
Пошто је очајно одиграо први гем и направио три неизнуђене грешке, експресно је вратио испуштени брејк и почео серију гемова. Форхенд га је одлично служио и за мање од пола сата је добио први сет.

Почетком другог одбио је налет ривала и чинило се да је близу тријумфа, али је тада је почела велика борба јер 31-годишњак из Мурсије није желео да одустане. Константно је претио, два пута се извлачио од 15:40 и брејком у финишу изборио трећи сет.

Пун самопоуздања отворио је тај део игре брејком и био на пола пута до сензационалног тријумфа, када се Ђоковић вратио. Сачекао је Новак нешто слабији гем противника и успео да изједначи.

Ђоковић лоше почиње одлучујући сет, Алмагро користи другу брејк шансу коју сигурним сервисом капиталузије у 3:0, али Србин не подлеже притиску, брзо узвраћа ударац и враћа брејк за 3:3.

Уследио је период одличног сервиса обојице тенисера, али први пада Алмагро што Ђоковић не пропушта да искористи за брејк на 6:5, а онда после присиљава Шпанца на грешку и добија меч.

Мастерс у Мадриду игра се за наградни фонд од 5.439.350 евра.

Ток меча:

Ђоковић је својим сервисом отворио меч, али је већ у првом поену пожурио на мрежу и Алмагро га је прошао снажним пасинг шотом. Уследиле су две грешке Новака и велики проблем на старту, па је претрпео брејк на старту, уз само један освојен поен.

Ипак, врло брзо се тргао и напао сервис ривала – Шпанац је одсервирао два аса, али је направио две грешке и после доброг напада слајсом Србин је дошао до брејк шанси. Другу је искористио винером из бекхенда и изједначио на 1:1.

Уследио је експресан гем и вођство од 2:1 пред прву праву паузу.

Алмагро је у четвртом гему добрим сервисима и бекхендима дошао брзо до 40:15, када је виђена најдужа размена од почетка сусрета. Одлучио је да је прекине дроп шотом, Ноле је то стигао и сачекао грешку. Тада је кренула серија поена коју је Ђоковић завршио сјајном кратком форхенд дијагоналом за нови брејк.

За разлику од почетка меча, био је много сигурнији у гемовима у којима је сервирао и новим гемом се одлепио на 4:1.

Тада се Алмагрова игра распала, повећао је број грешака, а Новак је то користио и освајао поене. Направио је још један брејк, а онда и лако добио следећи гем за вођство у сетовима – 6:1.

Други део игре почео је маратонским гемом на сервис 31-годишњака из Мурсије, али овога пута није дозволио противнику да га угрози и без брејк шансе дошао до првог гема. Искористио је самопоуздање тешко добијеним гемом и одмах напао Ђоковића, па је после грешке Србина имао 30:40.

На брејк шанси уследила је дуга размена, Алмагро је имао отворену паралелу, покушао је форхендом и погодио мрежу. Новак се извукао и изједначио.

Обојица играча потом су лако освојила по гем, за резултат 2:2 средином другог сета.

Играло се мирно и без превише узбуђења све до резултата 3:3, а онда је Србин послао неколико паметних лопти на бекхенд ривала. Алмагро се није снашао са снажним спиновима, избацио је две лоптице у аут за 15:40. Међутим, тада је погодио први сервис, потом једну кратку лоптицу храбро напао форхендом и изједначио. Наставио се маратонски гем, Николас се неколико пута „нудио“ да изгуби брејк, али је ипак добио гем за 3:4.

Опасно је запретио у следећем гему – сјајним ударцима дошао до 0:30, сајла је задржала бекхенд паралелу која би готово извесно била винер, да би у следећем поену нестварном дефанзивом Ђоковић дошао до 30:30. Некако је преживео тај гем и изједначио на 4:4.

Алмагро је био фрустриран пропуштеним шансама, ударци га нису слушали у одлучујућим тренуцима, што је резултирало новим приликама за Новака. Међутим, опет је Алмагро обе спасао и други пут узастопно се извукао после 15:40.

Како то обично бива, Шпанац је почео да погађа све што је замислио, изборио две брејк лопте и други искористио за изједначење на 1-1 у сетовима – 4:6.

Где је стао у другом, Алмагро је наставио у трећем сету – почетни ударац га је одлично служио и лако је дошао до првог гема. Уследио је идентичан одговор Ђоковића, који није показивао превише нервозе због пропуштених прилика, а када се очекивало да ће изједначити, десило се потпуно супротно.

Шпанац је почео да погађа бекхенде као у најбољим данима, пропустио прву брејк шансу, али је код друге послао сјајну паралелу из тог ударца и дошао до предности.

Пун самопоуздања, играо је све агресивније и снажним сервисима наставио серију – петим узастопним гемом дошао је до предности од 0:3.

Коначно је Србин успео да прекине серију домаћег играча и упише се на семафор у трећем сету, а тек средином тог дела дочекао нешто слабији гем Николаса. Сервирао је Алмагро добро, али му сада нису улазили почетни ударци. На 30:30 је убацио форхенд у мрежу, да би после ко зна ког покушаја Ноле направио брејк изнудивши грешку, чиме је смањио на 2:3.

Добром и стабилном игром се резултатски потпуно вратио у меч, пре него што је Алмагро новим асовима вратио предност на своју страну – 3:4. У наставку сета обојица су била сигурна на свој сервис, посебно Шпанац који није дозвољавао Ђоковићу да га угрози (5:5).

Међутим, чим је мало опао ниво квалитета Алмагровог сервиса, то је Србин искористио, стигао до брејк шансе, а Шпанац је подлегао притиску и послао лопту у аут, па је Новак повео 6:5 и сервирао за меч.

Није Ђоковићу било лако ни у овом одлучујућем поену, али је успео да га преломи после сјајног форхенда на линију, а потом присили Шпанца на нову грешку за 7:5 и коначну победу.