Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ: Нећу одустати од дијете; да ли ће вратити крст?

0

Нисам на посебној храни због тениса, већ зато што је то добро за моје тело, каже најбољи тенисер света и не сматра да је исхрана проблем његових слабијих издања.

1

Нисам на посебној храни због тениса, већ зато што је то добро за моје тело, каже најбољи тенисер света и не сматра да је исхрана проблем његових слабијих издања.

У априлу је био скоро 9.000 корака испред Мареја, а губитак бодова подударао се са губитком енергије, снаге, менталне стабилности, па и килограма. Апетит за највећим титулама је спласнуо после освајања Ролан Гароса, а историјски циљеви попут календарског и златног гренд слема постали су превелики залогај.

Новак Ђоковић је поделио своје мисли са светом и отворено говорио о психолошким баријерама које су некад високе као мрежа код дроп-шот ударца, када се лоптица мигољи по сајли. Али, проблем се проширио и на физичку спрему, јер у његовим ударцима само још АТП ренкинг потврђује да се ради о првом рекету планете.

Најбољи тенисер света је после три-четири године почео да осећа физичке потешкоће које су се одразиле и на његову форму, поготово сада у завршници сезоне. Због повреда зглоба, рамена и лакта морао је да претумба распоред, није наступао у Синсинатију и Пекингу, а у полуфиналу Шангаја против Батисте Агута је остајао без даха.

Први пут откако је прешао на нови начин исхране, његово тело показује знаке слабости.

– Нисам на специјалној исхрани због тениса и да бих побеђивао мечеве, већ зато што је то добро за моје тело. Та дијета је одраз мог начина живота. Нећу одустати од ње зато што ми више није приоритет да побеђујем, освајам титуле и будем најбољи на свету – изричито је поручио Новак у Шангају.

Дијета је последњих месеци постала још ригорознија, па српски ас малтене не једе више месо и углавном се храни сировим производима.

– Изгубио сам килограме, али ми је ова исхрана помогла да моји покрети постану бржи и одређенији, а ја се осећам сјајно – говорио је Ђоковић после преласка на веганске намирнице.

Новак сматра да је само дошло до замора, јер је у последњих 15-20 месеци одиграо превише мечева и зато му је сада циљ да смањи интензитет и задржи менталну и физичку стабилност.

– То је као када, на пример, припремате пасту. Када вода прокува, покушавате да смањите ватру, али да и даље задржите оптималну топлоту. Ето, то ја покушавам да урадим. Да задржим тај моменат, да будем у правој зони, са правим интензитетом и мером – закључио је Ђоковић.

КРИЗА ПОСЛЕ РОЛАН ГАРОСА

Вимблдон – треће коло, Квери
Роџерс куп – титула
Рио – прво коло, Дел Потро
Ју-Ес опен – финале, Вавринка
Синсинати – није играо
Пекинг – није играо
Шангај – полуфинале, Агут

Ђоковић такође неколико месеци не носи на терену крста са Хиландара, који му је био заштитни знак, али се више и не крсти, што му је такође много пута помогло у току меча.

Ипак, постоје најаве да ће Ђоковић ускоро ипак поново почети да носи крст на терену.