Прочитај ми чланак

Ђоковић може у Дубаи, али проблеми крећу од марта

0

Тениска сезона полако одмиче, а бројни љубитељи тениса се питају када ће на терену коначно видети најбољег играча света, Новака Ђоковића.

Како ствари стоје на то ће морати да чекају највише недељу дана, када крене турнир у Дубаију.

Познато је да је Новак пропустио старт сезоне у Аустралији, а како се не зна да ли је у међувремену вакцинисан, постоји бојазан да ће због рестрикција морати да се суочи са новим проблемима.

Нови изостанци са такмичења би довели до губитка челне позиције на АТП листи.

У Дубаију неће имати проблем, јер тамо може да игра и уђе у земљу и са негативним ПЦР тестом, али проблеми иду од марта.

Тада се играју два мастерса, у Индијан Велсу и Мајамију и на њима ће моћи да наступе само вакцинисани тенисери.

Додуше, у правилнику се наводи и да влада САД може да изда одређено медицинско изузеће, али то не игра ништа за Ђоковића, јер се издаје само онима који немају приступ вакцинама или имају медицински разлог да је не приме.

„У једном моменту, правила ће се променити. Тренутно сада, људи који су невакцинисани и даље имају већи ризик да се заразе ковидом и потом га пренесу другима“, рекао је Дејвид Дауди, епидемиолог са института „Џон Хопкинс“.

Он не верује ни да би прележан коронавирус могао да му омогући улазак у САД.

„Дозволити људима да користе претходну инфекцију као замену за вакцинацију је тешко оправдати. Не желите да фаворизујете људе који су имали бољи приступ здравственој нези. Не видим да ће се ту правила мењати“, додао је Дауди.

Проблем за Новака иде и од априла, јер му је и из Монте Карла поручено да ће и тамо моћи да игра само ако је вакцинисан.

Правила тренутно кажу да неко ко је невакцинисан може да уђе само уз „разлог више силе“.

Свако ко улази у земљу мора да обезбеди три ствари, доказ да има бар једну примљену дозу вакцине, негативан ПЦР или антигенски тест 48 сати пре поласка и писмену изјаву да нема симптоме и да није дошао у контакт са неким ко има ковид у последњих 14 дана.

Ипак, професор Антоан Флахо, директор института у Женеви за глобално здравље, најављује да би мере могле да се ублаже до времена Новаковог доласка.

„Влада Француске је опрезнија од оне у Великој Британији. Не показује спремност и вољу да укине мере прерано, али свакако да планира да то ускоро учини. Не би било изненађење, ако се овај тренд настави, да Француска уђе у мирну зону за четири до шест недеља. После тог периода, можемо да предвидимо брзо укидање већине мера“, поручио је Флахо.