Прочитај ми чланак

Ђоковић као фурија до титуле на Ролан Гаросу и рекордног 23. Гренд слем трофеја!

0

Моћни Новак Ђоковић је ушао у историју светског тениса! У финалу Ролан Гароса је савладао Каспера Руда са 7:6 (7:1), 6:3, 7:5 и тако је оборио бројне рекорде, али је и јасно ставио до знања свима да је најбољи тенисер свих времена!

Титула у Паризу му је донела улазак у историју по више параметара. Јер, освојио је рекордну 23. гренд слем титулу, па је сада први на вечној листи када је реч о трофејима са највећих турнира. У леђа му тренутно гледа и Рафаел Надал, који је до сада делио прво место са Нолетом (по 22).

FOTO: PRINTSCREEN

 

Такође, Новак је постао и први тенисер у историји који је освојио по три титуле на сваком гренд слему. Трофеј у Паризу му је управо био трећи у каријери, три има на УС Опену, Аустралијан опен је освајао 10, а Вимблдон седам пута.

Напоменимо и то, победа у финалу му је донела и повратак на прво место на свету – тамо где му је и место!

Трећи сет: Ђоковић – Руд 7:5

0:1 – Норвежанин је успео да заустави Новакову серију, па осваја почетни гем у трећем сету. Додуше, претио је Ђоковић, дошао до 30:30, али је онда Руд освојио два везана поена и стекао је предност.


1:1 – Узвраћа одмах Новак, не дозвољава ривали ни да се понада евентуалном брејку.

1:2 – Био је Руд и у овом гему на мукама, Ђоковић је опасно запретио, али се Норвежанин поново ишчупао, те је спречио брејк.

2:2 – Лако Новак решава гемове у своју корист, тако да Руд ни сада није имао никакве шансе.

2:3 – Ђоковић је поново покушао да запрети, од 40:15 дошао је до изједначења, али је Руд поново успео да одговори изазову, па је са два везана поена сачувао предност.

3:3 – Новак је овога пута изгубио сам један поен на свој сервис, што никако није угрозило освајање овог гема.


3:4 – Распламсала се борба у трећем сету, тенисери љубоморно чувају сервис, свесни да би један брејк могао све да реши. Руд није дозволио да се то деси, па је гем решио снажним смечом са готово основне линије.

4:4 – Новаку није било свеједно у овом гему, јер је имао 0:30, међутим онда је потпуно разоружао Руда сјајним ударцима, те је нанизао четири поена за ново изједначење.

4:5 – Чува Руд сервис. Дошао је Новак на 30:30, али више од тога није успео, будући да је Норвежанин након тога везао два поена…

5:5 – Брзо, моћно и са нулом! Ђоковић је оставио без шансе Руда у овом гему, па ће у наредном пробати да изврши притисак и дође до кључног брејка.

6:5 – То се чекало! Брејк са нулом, и то у најбољем могућем тренутку! Сада ће Новак да сервира за историјску титулу!

Други сет: Ђоковић – Руд 6:3

1:0 – Наставио је Новак у сјајном ритму, Руд није имао никакву шансу у овом гему, будући да га је завршио са нулом.

2:0 – Идемо, Ноле! Савршен почетак другог сета и брејк у дугом сервис гему ривала. Мучио је Руда Ђоковић, чекао шансу и дочекао. Перфектним ударцима је дошао до предности, те се чини да у овим тренуцима све иде у жељеном смеру.

3:0 – Где је други гем, ту је и трећи. Новак делује заиста суверено на терену и меље Норвежанина.


3:1 – Уписао се Руд на семафор у другом сету, освојио је гем са једним препуштеним поеном. Али, не мења то суштински ништа – Ноле и даље има предност.

4:1 – Све иде по плану. Тек се за нијансу Ноле више помучио него у претходним гемовима, пошто је ривал дошао на 40:30, али онда је уследио сјајан ударац за корак ближе освајању другог сета.

4:2 – Гем за гемом се тренутно игра, што много више одговара Ђоковићу.


5:2 – Све држи Новак под контролом. Чак и када се чинило да би ривал могао да запрети на 30:30, Ноле је остао смирен, дошао до гем лопте, коју је освојио након што је ривал лопту са основне линије послао у мрежу.

5:3 – Могао је Ђоковић све у овом гему реши. Имао је две брејк лопте, које су биле и сет лопте, али је Норвежанин прво одличим ударцем са основне линије, потом и смечом успео да изједначи, потом је и везао два поена за останак у сету.

6:3 – Брзо и моћно! Тако је изгледао други сет, у ком се за све питао Новак Ђоковић, па је ауторитативно решио у своју корист и последњи гем у овом делу игре.

Први сет: Ђоковић – Руд 7:6

0:1 – Почео је сет сервисом Норвежанина, који Новаку није оставио ни промил шансе, будући да је гем освојио са „нулом“.


0:2 – Почетак какав Новак никако није прижељкивао. Ем је одиграо веома дуг гем, у ком је најпре спасао две брејк лопте, потом је било и прегршт изненађења, да би на крају на брејк лопти наш ас волеј послао у аут и омогућио Руду да му одузме сервис.

0:3 – Покушао је Ноле да узврати ударац, натерао је ривала да у гему играју на разлику, међутим Руд је издржао притисак и успео да материјализује предност.

1:3 – Знатно лакши гем од оног претходног у ком је сервирао, па је Ноле успео да узме први гем на мечу…

1:4 – Не да се Руд, ни он није имао проблема у сервис гему, који осваја са једним изгубљеним поеном.

2:4 – Новак осваја још један гем на свој сервис прилично лако, међутим неопходно му је да изврши притисак на ривала да би вратио егал.

3:4 – МА, ТАКО ЈЕ! То се чекало! Новак је први пут на мечу дошао до брејк лопте, коју је одмах искористио. Тестирао је до крајњих граница Руда, натерао га да се намучи, а онда и сачекао грешку из смеча, који је завршио у мрежи.

4:4 – Новак је имао још један тежак сервис гем, у ком се суочавао са брејк лоптом, али је, на срећу, овога пута успео да га освоји – неутралисао је опасност, везао је три поена и дигао на ноге навијаче.


4:5 – Имао је Ђоковић шансу да још једним брејком дође у предворје освајања првог сета, имао је и једну шансу да одузме сервис ривалу, али ју је пропустио. На 40:40 је дошло и до Ђоковићевог пада, што је забринуло навијаче, па је Руд повео, а затим и смечом натерао Новака да сервира за останак у првом сету.

5:5 – Није било свеједно Ђоковићу у овом гему, јер је Руд имао 0:30, али онда је наш ас убацио у вишу брзину, нанизао је четири поена и поравнао.

5:6 – Руд је био прилично сигуран у овом гему, препустио је Новаку један поен и осигурао тај-брејк. Ђоковић је био видно незадовољан, па је ушао у расправу са судијом.

6:6 – Не дозвољава Ђоковић никакав кикс у овом гему, штавише осваја га без много муке, захваљујући чему се изборио за тај-брејк.

7:6 – Најбољи кад се све ломи. У тој реченици стаје све оно што се дешавало у тај-брејку, који је Новак освојио са 7:1. Одмах је наш ас направио разлику, повео је са 3:0, а онда после поена Руда нанизао још три поена за 6:1 и пет сет лопти. Није много чекао, реализовао је већ прву и направио први од три корака ка титули.