Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ИСПАДА ИЗ ЕЛИТЕ: Новак ван топ-тена после 10 година

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић наредног понедељка остаје без 1.180 бодова, прескачу га Димитров, Вавринка, Гофан, Буста...

ДА се Новак на париском мастерсу појавио као играч, а не као гост, имао би шансу да опстане у топ-тену, чак и да се пласира на завршни турнир у Лондону. Ипак, повреда лакта због које је узео петомосечну паузу везала му је руке, па најбољи српски тенисер до краја сезоне зависи од резултата других момака који лупају на врата елитног друштва.

Ђоковић у „Берсију“ са директором мастерса Ги Форжеом Фото Париз Ролекс мастерс Фејсбук

Од предаје меча четвртфинала Вимблдона Томашу Бердиху у јулу, Ђоковић је пао за свега три места, јер су главни конкуренти, такође, имали доста здравствених проблема. Тренутно је на седмој позицији са 3.765 бодова, али следећег понедељка остаје без 1.180 за четвртфинале Париза и финале Лондона, па ће сезону завршити са 2.585.

Већ сада је извесно да ће га редом прескакати Григор Димитров (3.650), Стан Вавринка који такође паузира али губи само 210 бодова на наредна два турнира (тренутно има 3.360), затим Давид Гофан (2.975, у Паризу брани 90, може да се пласира у Лондон) и Карењо Буста (2.650, у Паризу брани 45).

Међутим, трећепласирани Енди Мареј (4.790) губи чак 2.500 за неодбрањене титуле у „Берсију“ и „О2“ Арени, па би двојица ривала који су крајем прошле сезоне водила битку за прво место сад руку под руку могла да напусте топ-тен.

Када је саопштио одлуку о првој дужој паузи у каријери, груб математички прорачун је био да ће Новак годину окончати између 14. и 20. позиције. Међутим, асови из врха отишли су на колективни принудни одмор, боловање су отворили и Вавринка, Раонић, Нишикори, Бердих, Монфис…

Самим тим, није било много кандидата који би могли да „лобују“ нашег играча на АТП листи. Може се чак десити да Ђоковић у Аустралију дође са позиције која је врло близу топ-тена, јер Сем Квери (13. место, 2.525 бодова) и момци који га прате: Џон Изнер (2.505), Жо-Вилфред Цонга (2.490), Кевин Андерсон (2.470), Хуан Мартин дел Потро (2.435) и Лука Пуј (2.235) имају мале шансе за Лондон и велике изгледе да неким скромним резултатом у Паризу окончају сезону иза Србина на листи.

Оптимистична процена је да би Новак са стартним бројем 10 или 11 могао да отвори сезону, што је много боље него 17. позиција са које је Федерер кренуо ка титули у Мелбурну после вишемесечне паузе. n

ПРВО МЕСТО (НИ)ЈЕ ДАЛЕКО

РАФАЕЛ Надал предводи АТП коло са 10.465 бодова и има 6.700 више од Ђоковића. Шпанац ће увећати ту предност до краја године можда и до 8.000-9.000 бодова, што у овом тренутку делује много, али Новак брани далеко мање наредне сезоне од водећег тандема Рафа-Роџер, који је освојио већину важних турнира у 2017.