Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ И ФЕДЕРЕР: Дајте им паре да не би предавали мечеве

0

Новак Ђоковић и Роџер Федерер позвали су АТП да примени правило о награђивању играча за наступе на турнирима и на Гренд слемовима.

Од ове године играчи који се због повреде повуку пре меча прве рунде неког турнира задржавају наградни новац, али оно се не примењује на четири највећа турнира.

Због тога смо у прва два дана Вимблдона били сведоци чак осам предатих мечева, седам у мушкој конкуренцији, јер су тенисери/ке наступили само како би добили новац који им следује као учесницима.

Управо су Ђоковић и Федерер били само кратко на теренима јер су се Мартин Клижан и Александар Долгополов повукли са терена после једног сета.

„Мислим да ново правило које је АТП увек дозвољава играчима који се пласирају у главни жреб турнира да добију оно што су заслужили, а с друге стране дозвољава и другима да наступе ако могу. Подржавам такво правило“, рекао је Ђоковић.

Учесници првог кола Вимблдона добијају 35.000 фунти, али само ако наступе на мечу, због чега многи упркос повреди долазе у Лондон и излазе на терен, бар на неколико минута.

Према новом правилу, играчи који су у главном жребу, добијају новац упркос повлачењу са турнира, а њиове замене оно што су зарадили у квалификацијама уз опцију да добију новац који им следује уколико изборе друго коло.

Ко је све предао мечеве у првом колу: Ник Кирјос (после два сета), Денис Истомин (у четвртом), Виктор Троицки (после првог), Мартин Клижан (у другом), Александар Долгополов (у другом), Фелисијано Лопес (у четвртом), Јанко Типсаревић (у првом), Анастасија Потапова (у другом).

„Вечито питање је да ли би меч требало уопште да почне. То може само играч да одговори, према мом мишљењу. Надаш се да ће препустити своје место неком другом, иако су заслужили да буду ту, али им повреда не дозвољава. Можда би Гренд слемови требало да примене то АТП правило, онда не би половина њих предавала мечеве“, каже Федерер.

Троструки шампион Џон Мекинро сматра да је тренутна ситуација лоша за тенис.

„Видело се одмах на Клижану да није способан да игра, од почетка. Морају да смисле нешто у вези с тим, можда да им дају половину новца који им припада у првом колу, па доведу неког ко је спреман и може да се максимално бори. За некога као што је Клижан 35.000 фунти је велика ствар, не жели да одустане од тога. Иако ризикује још тежу повреду“, каже Мекинро.

Док неки играчи проведу мање од пола сата на терену, њихови потенцијални противници играју по неколико сати. Рекорд држе Џон Изнер и Никола Мау који су се борили више од 11 сати 2010. године.

„Знам да гледаоци на Централном терену нису добили оно што су платили. Ако је у питању неиздржива бол, ОК, не можеш да играш. Ако је само нешто кврцнуло негде и осетиш да можеш да пружиш пристојну игру без ризика да се повредиш, мислим да би требало да остану на терену јер дугују то навијачима“, рекао је Изнер.