Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ДЕКЛАСИРАО ЗВЕРЕВА Немац ломио рекет, Ноле претекао Федерера!

0

Новак Ђоковић је фантастичном игром, која не само да је подсетила на његове најбоље дане, већ имала и одређену надоградњу, први пут у каријери победио Александера Зверева, а тих 6:2, 6:1 било је довољно за пласман у финале шангајског мастерса, али и преузимање друге позиције на АТП листи од понедељка.

На путу ка завршној борби за трофеј Нолету се нашао млади Немац, који га је добио у једином досадашњем дуелу, 2017. у финалу Рима (6:4, 6:3). Да ли тај пораз, да ли пука жеља да се домогне новог финала, тек – Ђоковић је маестрално отворио овај меч. Тако га је и одиграо до краја.

FOTO: TANJUG/AP

Са три сервис „винера“ повео је са 1:0, не дозволивши ривалу ни да се разигра, камоли да припрети. Ипак, није требало дуго Звереву да покаже колико уме да господари тереном. Истина, трајало је то кратко, али… Мало дворучни бекхенд, мало добра тактичка игра која је терала ривала на грешке, донела је брзо изједначење. И, не само то – донела је и 0:30 немачком тенисеру на сервисе ривала, који је после неколико киксева „подесио нишан“ и мудром, стрпљивом игром са основне линије, преокренуо резултат за ново вођство – 2:1.

попуњеним трибинама које окружују централни терен тениског комплекса у Шангају, на којима је било и стотинак српских застава. Зверев је у „својим“ гемовима тражио брзе поене, не баш сервис-волеј игром, али уздајући се у разоран форхенд, док је Ђоковић градио сваки поен тактички мудро, што су му омогућавали квалитетни сервиси у гемовима који би отпочињали његови ударцем.

Брејк за Новаково вођство од 4:2 десио се после веома занимљивог гема, у коме је Немац много грешио из сервиса, а уз једну такву двоструку грешку и два слања лоптице са спољње стране бочних линија, и дошао је у ситуацију да губи са „два разлике“. То га је изнервирало и приликом једног форхенд ударца који је окончан аутом, али и приликом погађања мрежице после дуге размене, којом је озваничен Новаков „одлазак“ на 5:2. Два минута касније, а 33 од почетка меча, Ђоковић је прославио освајање првог сета. У њему је имао само два директно освојена поена, али то одавно и није најјаче Нолетово оружје – већ „терање“ ривала у беспомоћност, што је и овога пута био случај.

Други сет је почео уједначено, са Ђоковићем који је остао веран свом стилу игре, док је наспрам њега био нешто смиренији Немац, који је боље градио поене на своје сервисе, али био прилично немоћан када је то радио његов ривал (чак 40% тзв. првих сервиса Зверев уопште није успео да врати у прва три гема друге деонице). Но, није само Ђоковић био маестралан у својим“ гемовима, доводио је супарника до лудила и на његове сервисе како је меч одмицао. То је Новаку донело брејк за 3:1, а Немца толико изнервирало да је који тренутак касније најпре треснуо рекет о тло, а потом га и згази, сломивши га услед великог незадовољства што му је мало шта полазило за руком од планираног.

Промена рекета није донела никакав бољитак у игри петог тенисера света. Напротив – грешке су се низале као на траци, Ђоковић је просто терао свог младог супарника на то, па је семафор показивао 5:1 после само 24 минута од почетка другог сета. Четири поена касније, 61 минут од старта дуела, Ноле је прославио своју прву победу у каријери над Александером Зверевом, али и пробој на друго место АТП листе.

Са ње је сменио Роџера Федерера, коме било какав исход његовог наступа у Шангају није могао да спречи овакву промену, било да победи Борну Ћорића у другом полуфиналном мечу, било да испадне или освоји на крају титулу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!