Прочитај ми чланак

ДИВЧЕВО ПИСМО КОШAРКAШИМA СРБИЈЕ Постоји нешто магично кад обучете национални дрес

0

Генерални менаџер Сакраменто Кингса Владе Дивац у отвореном писму кошаркашима Србије истакао важност играња у националним дресовима.

Прослављени кошаркаш је појаснио шта нови календар Светске кошаркашке федерације значи за саме играче, и позвао их да наступају за своје националне тимове.

– Никада нећу заборавити узбуђење које сам осећао док сам гледао репрезентацију Југославије. Одувек сам желео да добијем прилику да представљам своју земљу на великим такмичењима, јер постоји нешто магично када обучете национални дрес. Играње за своју земљу представља највећу част и знам да многи од вас размишљају тако.

У свим деловима света утакмице репрезентација привлаче велику пажњу и инспиришу младе људе да почну да се баве спортом. Међутим, већ дуго утицај кошарке је смањен, јер национални тимови ретко играју утакмице пред својим навијачима. Навијачи не могу да виде у акцији локалне звезде и не могу да осете узбуђење које носе овакве утакмице. Велики турнири се играју у неколико земаља и само једном годишње што смањује медијску покривеност и интересовање.

Нови формат такмичења, који ће кренути од новембра, направљен је не само да одвоји кошарку од других летњих спортова, већ и да репрезентације врати својим навијачима. Овај систем ће бити у синергији са домаћим такмичењима и помоћи ће целокупној кошаркашкој породици.

За играче то значи да ће једном у четири године имати слободно лето, што ће смањити притисак и омогућити им да се одморе и опораве након напорних сезона. То ће, заједно са могућношћу промене ростера за сваку утакмицу квалификација и скраћење припрема на максимум 28 дана, значајно смањити напоре и обавезе играча у националним тимовима.

Веома је важно да нови календар омогући услове за развој нових талената у што више земаља. Више утакмица против квалитетнијих противника створиће услове за њихов напредак.

Нови систем и нови календар донеће много тога доброг играчима, навијачима, савезима, лигама и клубовима, свима који имају везе са кошарком, а самим тим и спорту који сви волимо. Због свих тих разлога свим играчима желим да га подрже како би дошли у прилику да уживају у каријери какву сам ја доживео, наведено је у отвореном писму.